Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror Hilde får jobben

I FN tror et stort flertall at Hilde Frafjord Johnson blir ny sjef i UNDP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det er etter det Dagbladet erfarer ventet at generalsekretær Kofi Annan i dag eller rett over helga vil offentliggjøre hvem som får stillingen som ny sjef for FNs utviklingsfond. Og de fleste med kjennskap til FN vil bli overrasket dersom den nye UNDP-sjefen ikke blir Hilde Frafjord Johnson.

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke personer i FN-systemet de siste dagene, og flertallet mener Annans valg vil falle på Frafjord Johnson.

Det er Annan som selv ansetter sjefen for UNDP.

Annan imponert

Foruten Frafjord Johnson er Tyrkias eksfinansminister Kemal Dervis og diplomaten Kaoru Ishikawa fra Japan med i finalen.

Overfor Dagbladet presiseres det at Ishikawa i realiteten er sjanseløs. Han er fortsatt med i prosessen fordi Japan mener seg kraftig underrepresentert i FN. Da den britiske baronessen Valerie Amos røk ut i første runde, trodde de fleste at stillingen lå åpen for Norges utviklingsminister.

Frafjord Johnson skal ha imponert Annan, og Annan er personlig begeistret for henne.

For få kvinner

Den eneste som kan stoppe Frafjord Johnson, er avtroppende UNDP-sjef Mark Malloch Brown, som har begynt som stabssjef hos Annan. Malloch Brown skal personlig ha bedt Kemal Dervis om å søke jobben. Likevel er det ingen internt i FN-systemet som tror at Dervis kan utkonkurrere Frafjord Johnson. En FN-kilde med inngående kunnskap om prosessen sier det slik til Dagbladet:

-  Frafjord Johnson har mellom seksti og sytti prosents sjanse til å få jobben.

Under selve ansettelsesprosessen skal det ikke ha blitt lagt vekt på at Frafjord Johnson er kvinne, selv om det i dag er et faktum at kvinner er klart underrepresentert i ledende stillinger i FN.

Bare åtte av de 31 nærmeste sjefene til Annan er kvinner. Noe som gjentatte ganger har blitt kritisert.

BEGEISTRET: FNs generalsekretær Kofi Annan, som selv ansetter ny UNDP-sjef, er personlig begeistret for den norske kandidaten, Hilde Frafjord Johnson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!