Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror høyreekstreme kan ødelegge for Pegida

Dersom høyreekstreme involverer seg i Pegida-marsjen i Norge, kan det skremme andre fra å delta, tror Øyvind Strømmen og Lars Akerhaug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tror ikke Pegida-marsjen i Norge blir spesielt stor. Den profilen de har valgt, er veldig antiislamsk. I Tyskland har de forsøkt å manøvrere seg inn i en litt mer politisk korrekt farvann, men det i Norge blir ganske smalt.

Det sier forfatter Øyvind Strømmen, som har gitt ut flere bøker om høyreekstremisme. Gjennom flere år har han kartlagt ekstremistiske og antimuslimske bloggmiljøer. Han sier at den tyske bevegelsen er sammensatt, og at vanlige tyskere går ved siden av høyreekstreme. Det de deler, er antiislamske ideer.

Les et intervju med initiativtakeren, Max Hermansen, her.

- Jeg tror mange vil ha problemer med å svelge retorikken til Hermansen. Han adresser islam, og alle muslimer, ikke bare ekstremistene. Selv folk som vil ha strammere innvandring, vil etter mitt syn ha problemer med å svelge en slik retorikk.

- Antiislamsk profil skremmer Samtidig har han liten tro på Pegida klarer å etablere seg i Norge, og peker på fadesen forrige gang en antiislamsk organisasjon, Norwegian Defence League (NDL), forsøkte å få fotfeste.

- Det norske antiislamske miljøet har vært splittet av rot og krangel. Da er dette noe nytt, og kanskje kan de få noe oppslutning, men det overrasker meg om dette blir stort. Men jeg har blitt overrasket før.

Strømmen tror den antiislamske profilen kan skremme bort en del islamskeptikere.

- Og når det kommer inn folk fra ytre høyre, så er det nok en del andre som vil skygge banen. Er man skeptisk til islam i Norge, så har man mange måter å være det på.

- Treffer en nerve Det samme mener forfatter og Minerva-journalist Lars Akerhaug. Han har gitt ut bok om muslimske ekstremister.

- Dersom personer med bakgrunn fra grupper som NDL skulle ta initiativ eller bli dominerende, så vil det nok hindre oppslutning fra dem som i utgangspunktet ikke er rasister eller fiendtlig innstilt til muslimer, men bare kritiske til islam, sier han.

- Pegida er møtt med sterk kritikk, og det er veldig lett å tenke seg at dette bare er høyreekstreme. Men det blir for enkelt å fremstille islamkritiske holdninger som høyreekstreme. Det finnes høyreekstreme blant dem, de vil alltid dukke opp når det tas slike initiativ. Men jeg tror også det kan være et potensial for en bredere sammensatt gruppe, utover de tradisjonelle høyreekstreme miljøene som forsøker å ri på den islamkritiske bølgen.

TIL NORGE: Her marsjerer Pegida-bevegselsen i opphavsbyen Dresden i januar i år. Siden oktober har bevegelsen vokst til en rekke tyske byer - og får nå en norsk avlegger. Max Hermansen er initiativtaker til den norske Pegida-marsjen mandag 12. januar. Foto: Peter Endig / Epa / Privat
TIL NORGE: Her marsjerer Pegida-bevegselsen i opphavsbyen Dresden i januar i år. Siden oktober har bevegelsen vokst til en rekke tyske byer - og får nå en norsk avlegger. Max Hermansen er initiativtaker til den norske Pegida-marsjen mandag 12. januar. Foto: Peter Endig / Epa / Privat Vis mer

Akerhaug sier han tror dette er noe «som rører seg i samfunnet i større grad enn tidligere».

- Pegida er noe annet enn NDL og særlig EDL, som hadde utspring fra voldelige grupper og leflet med militant retorikk og symbolikk. Pegida driver ikke sånn, og derfor tror jeg de i større grad er i stand til å treffe en nerve, selv om jeg enn så lenge ikke tror dette kommer til å bli så stort.

- Rekasjonene kan føre til flere ekstreme Han er kritisk til hvordan Pegida er blitt møtt i Tyskland. Der har Angela Merkel kritisert bevegelsen i kraftige ordelag, og både offentlige og private institusjoner har hatt markeringer mot Pegida.

- Den handlemåten er særdeles lite god. Det reageres på samme måte som i Sverige overfor Sverigedemokratene. Man ser at de politiske partiene slutter rekken mot denne bevegelsen, og stempler alle som høyreekstreme. Særlig aksjonene med å slukke lyset på symboltunge bygg, som i Berlin, er et farlig sjansespill. Man risikerer at gruppen fortsetter å vokse, og ser seg selv på utsida av det gode selskap. det kan føre til flere ekstreme, sier Akerhaug.

Han mener den norske debatten fungerer bedre, og peker på folk som Frp's Christian Tybring-Gjedde og Hege Storhaug.

- Det er legitimt å være kritiske til islam, og de målbringer bekymringen til en del islamkritikere på en god måte.

- Og vi ser at dette blir en stor bevegelse i Norge, så er det hele tida en risiko at vi får en motreaksjon i radikale islamistiske miljøer. Det er bebudet en motdemonstrasjon til mandagens marsj, og vi ser allerede at en del radikale elementer er involvert der.

LITEN TRO: Forfatter og journalist Lars Akerhaug ser potensial i Pegida Norge for en bredere sammensatt antiislamsk organisasjon enn vi tidligere har sett, men har likevel liten tro på at det blir en folkebevegelse.  Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
LITEN TRO: Forfatter og journalist Lars Akerhaug ser potensial i Pegida Norge for en bredere sammensatt antiislamsk organisasjon enn vi tidligere har sett, men har likevel liten tro på at det blir en folkebevegelse. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media