Tror hun kan dekke en annen

Den 26 år gamle drapssiktede kvinnen kan beskytte en medskyldig, mener hennes forsvarer Christer Söderberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UPPSALA (Dagbladet): Etter gårsdagens rettsmøte, der kvinnen ble varetektsfengslet for to uker, svarte Söderberg slik på Dagbladets spørsmål om han tror kvinnen beskytter noen:

- Det er noe man virkelig må fundere over. Politiet jobber på bred front i dette spørsmålet. Det må kanskje jeg også gjøre etter hvert.

Dementerte motiver

Bare timer før fengslingsmøtet dementerte kvinnen en del rykter, påstander og spekulasjoner omkring hennes motiv. Gjennom sin advokat kunngjorde hun:

- Jeg vil dementere at jeg drepte av sjalusi overfor pastorens kone, av lidenskap overfor pastoren selv, eller som følge av dårlig behandling fra pinsemenigheten. Ei heller har drapsmotivet med økonomi å gjøre.

- Hva er motivet da? Hun har jo eliminert alt? ble Söderberg spurt etter rettsmøtet.

- Motivet ligger på et helt annet plan. Overfor meg har hun oppgitt et motiv. Dette motivet vil politiet bli underrettet om neste gang min klient går i avhør fredag.

- Hvorfor er det så viktig for henne å dementere motiver?

- Min klient er ei intelligent jente. Hun har forstått hva media har spekulert om. Jeg har bekreftet dette for henne, uten å gå i detaljer. Hun ba meg om å «ta bort toppene», forklarte Söderberg.

Til Aftonbladets nettutgave sier Söderberg at hun var redd uskyldige skulle havne i klemme:

- Drapet og drapsforsøket har ingenting med pinsemenigheten i Knutby å gjøre.

- Skjøt de rette

Det er ikke bare kvinnens håndtering av motivspørsmålet som presser fram spekulasjoner om at hun dekker noen. Gjennom sin advokat har hun meddelt dette i forkant av fengslingsmøtet:

- Jeg skjøt de personene jeg skulle skyte.

Et uvanlig dristig utsagn, tatt i betraktning at Helge Fossmo hevdes å ha ligget i seng med sin kone inntil rett før hun ble skutt. Og vanskelig å forstå også fordi det ikke er påvist koblinger mellom siktede og naboen som ble skutt.

Söderberg fikk trøbbel da han skulle forklare klientens utsagn om at hun skjøt de rette.

- Hvordan kunne din klient vite at Helge Fossmo ikke lå sammen med sin kone og sov?

- Det kan virke rart at hun åpenbart må ha visst dette på forhånd. Men hun holder fast ved at de to som ble skutt, var de samme to hun ønsket å ramme.

- Er det ikke normalt å tenke seg, og ta i betraktning før et drap, at to ektefeller sover sammen?

- Jeg sover sammen med min kone, sa Söderberg, men la til:

- Hva andre ektefolk gjør, vet jeg ikke.

Det skal etter hva Dagbladet forstår, fortsatt være uklart om Helge Fossmo sov inne hos sitt syke barn i naborommet da kona ble drept - eller om han lå i huset til sin nabo, som også ble skutt.

Trolig legger Söderberg nå en strategi som går på at 26-åringen var psykisk ustabil da hun drepte Alexandra Fossmo og nesten skjøt i hjel naboen.

- Troverdig

Söderberg inviterte Uppsala tingrett til å iverksette en mindre psykiatrisk forundersøkelse av kvinnen. Dette vedtok retten.

Aktor Elin Blank sa i går dette om den drapssiktede kvinnen:

- Jeg oppfatter henne som troverdig. De deler av forklaringen som vi har rukket å etterprøve, stemmer. Men vi kommer til å fortsette med å etterforske bredt om det kan finnes medskyldige.

SMILTE: Den 26-årige kvinnen, som satt sammen med sin forsvarer Christer Söderberg, smilte da aktor leste opp den alvorlige siktelsen for overlagt drap, overlagt drapsforsøk og grov vold under det relativt korte fengslingsmøtet i går.