Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tror ikke 2016 blir et festår

- Vi er svært forsiktige optimister, sier Christian Lie i Danske Bank Wealth Management. Lav oljepris og urolige vekstmarkeder hindrer børsfest, tror han om 2016.

Skeptisk til norske aksjer: Lav oljepris og urolige vekstmarkeder hindrer børsfest, tror Christian Lie i Danske Markets Wealth Management om 2016. Foto: Finansavisen
Skeptisk til norske aksjer: Lav oljepris og urolige vekstmarkeder hindrer børsfest, tror Christian Lie i Danske Markets Wealth Management om 2016. Foto: Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): S&P 500-indeksen i USA endte fredag, to dager etter Federal Reserves renteheving, på det laveste nivået siden begynnelsen av oktober. Svakere kinesisk valuta og smell i high yield er blant ingrediensene mot slutten av året, skriver Finansavisen.

Foran 2015 venter seniorstrateg Christian Lie at lav oljepris skulle bidra til økt vekst i verdensøkonomien. Så falt oljeprisen enda mer, uten at det ga enda høyere vekst.

- Er sammenhengen mellom oljepris og vekst en annen enn du trodde, eller har andre ting ødelagt?

- Effekten vi trodde ville komme på privat forbruk, særlig i USA, lar vente på seg, sier Lie.

- I USA ser vi at folk har økt sparingen, i stedet for å bruke det som er spart inn på forbruk. Siden USA er nettoimportør av olje trodde vi at nettoeffekten av oljeprisfallet ville være positivt. Det vi trolig undervurderte er den negative multiplikatoreffekten amerikansk oljeindustri har på resten av økonomien.

Veksten i USA og eurosonen på anslagsvis rundt 2,5 prosent og 1,5 prosent i år ble likevel omtrent som Lie hadde ventet på forhånd. Derimot hadde han ikke ventet hvordan nedturen i Kina ville forverre kapitalflukten fra fremvoksende økonomier.

Undervekt i Norge Aksjefondene til Danske Bank har hatt en relativ lav energieksponering i år - p.t. 13 prosent, mot 23 prosent i fondsindeksen på Oslo Børs - og derfor greid en viss meravkastning.

Lie sier til Finansavisen at han venter at oljeprisen stiger neste år, men ikke at den blir veldig høy. Konsernkollegaene i Danske Bank Markets har en prognose om en gjennomsnittlig oljepris på 50 dollar i 2016.

- Det er bare dempet potensial for oljeprisoppgang, sier Lie.

- Produsentene er mer fokuserte på markedsandeler enn på pris. Break even-pris er mindre viktig enn cashkostnaden.

Mildvær, økt fokus på fornybar energi og strukturelt lavere vekst i råvareetterspørselen fra Kina trekker alt sammen i retning av laber etterspørsel etter olje, mener han.

Dermed legger strategen opp til undervekt i norske aksjer ved inngangen til 2016.

- Vi får se hva vi har gjennom året. Men i et fond med nøytralvekt 50 prosent globale og 50 prosent norske aksjer har vi nå 44 prosent norske.

Renteoppgang av feil grunn Lie ventet at aksjer ville gjøre det bedre enn obligasjoner i år, og fikk rett i det.

- Men vi trodde det ville skyldes at økt vekst ville gi generell renteoppgang, sier han.

I stedet gikk det dårlig i obligasjonsmarkedet på grunn av spreadutgang i det norske markedet, delvis knyttet til fallet i oljeprisen, men også til likviditetseffekter.

Lie tror Federal Reserve hever renten fire ganger neste år.

- Vi tror på høyere lønnsvekst enn hva som er priset inn i markedet, sier han.

- Vi utelukker ikke at flere rentehevinger enn markedet venter kan gi kraftige hopp i statsrentene som rammer resten av finansmarkedene. Derfor øker vi ikke til mer overvekt i aksjer enn det vi har.

Danske Bank Wealth Management bruker 25 prosent av risikorammen til overvekt i aksjer.

- Vi tror ikke 2016 blir et festår. Vi er mest avventende når det gjelder utviklingen i Kina og vekstmarkedene, sier Lie.

Flere saker: Dette lover ikke veldig bra for boligbyggingen
Han har tapt nesten 20 milliarder dollar
Ålesund: Først da vil dørene åpnes

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media