ØKONOMIEN VIKTIGERE: Forsker og USA-ekspert Svein Melby tror bensinpriser og arbeidsplasser får langt større betydning for USAs presidentvalg enn drapet på Osama bin Laden. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
ØKONOMIEN VIKTIGERE: Forsker og USA-ekspert Svein Melby tror bensinpriser og arbeidsplasser får langt større betydning for USAs presidentvalg enn drapet på Osama bin Laden. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DagbladetVis mer

Tror ikke bin Laden-drapet skaffer Obama valgseieren

Men USA-ekspert Svein Melby spår et oppsving på meningsmålingene for den amerikanske presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meldingene om at amerikanerne har oppsporet og drept al-Qaidas leder Osama bin Laden, er i dag den store verdensnyheten. Men forsker og USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier tror ikke det vil skaffe president Barack Obama valgseieren.

- Bensinpris viktigere - Umiddelbart vil jeg tro at det er en fjær i hatten og vil gi ham et oppsving på meningsmålingene, men jeg er veldig i tvil om det vil ha en varig eller langvarig effekt fram til valget neste år, sier Melby, og peker på at mange måneder gjenstår før det amerikanske presidentvalget.

Melby minner om at den første president George Bush tapte presidentvalget for Bill Clinton etter at han i 1991 hadde gjennomført en seierrik Golfkrig.

- Andre ting vil ha større betydning, som arbeidsplasser, bensinpriser og utviklingen i økonomien, sier Melby til Dagbladet.

Kan svekke terror-argument Han tror derimot at bin Ladens død kan få betydning for krigen i Afghanistan.

- Man kan tenke seg at det at symbolet for al-Qaida og internasjonal terror er borte, på sikt gjør at argumentene for å fortsatt holde på i Afghanistan også blir borte. Hvis terrororganisasjonenes rolle blir svekket som følge av dette, vil den amerikanske opinionen og det politiske miljø begynne å argumentere for at trusselen er mindre, og det vil også ha konsekvenser for nærværet, sier Melby.

Saudi-Arabia I det globale bildet tror Melby at andre ting er viktigere enn drapet på Osama bin Laden.

- Jeg tror ikke dette i seg selv er avgjørende for maktforholdene i verden.

- Hva med forholdet til land som Saudi-Arabia?

- Nå har det vært anstrengt mellom USA og Saudi-Arabia som følge av det som skjedde i Egypt, og den amerikanske posisjonen i forhold til den arabiske endringsprosessen er viktigere. Jeg er i tvil om dette vil endre forholdet til den arabiske verden i særlig grad, sier Melby, som ikke tror verken Kina eller Russland vil ha spesielle innvendinger mot måten drapet skjedde.