Tror ikke Bondevik er tilbake mandag

DRAMMEN: Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland venter ikke Kjell Magne Bondevik tilbake i statsministerjobben allerede mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter de siste ukenes rente- og valutapolitiske sjokkbehandling, var det i går en hardt presset KrF-ledelse som søkte støtte hos KrFs landsstyre og ønsket sin sykmeldte statsminister snarlig bedring. Men Valgerd Svarstad Haugland er forberedt på at sykemeldingen forlenges.

_ I en slik situasjon tar det tid både å roe ned og å bygge seg opp igjen. Det er bedre han tar seg noen dager for mye enn for lite, sier Svarstad Haugland.

Ingen av statsrådene har regjeringserfaring fra budsjettprosess. Uten statsminister Kjell Magne Bondeviks samlende tilstedeværelse må alle ta et større helhetsansvar.

Kirke- og undervisningsminister Jon Lilletun mener budsjettarbeidet er vanskelig - enten Bondevik er tilstede eller ikke - men at statsministerens fravær påvirker arbeidet.

_ Kjell Magne Bondevik har preget regjeringsarbeidet med sin personlighet og sin lange erfaring. Det er klart at mange av oss har hvilt for mye på ham. Nå må vi ta ansvaret og kan ikke regne med at han løser tingene for oss, sier Lilletun.

Katt og mus-lek

Ap-leder Thorbjørn Jaglands katt og mus-lek med sentrumsregjeringen under forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett i vår har satt sine spor.

KrF-leder valgerd Svarstad haugland legger ikkje skjul på at hun ikke stoler på Jagland.

Heller ikke blant statsminister Kjell Magne Bondeviks nære rådgivere er det stor tro på at Ap-lederen mener alvor med sine samarbeidsinvitter foran høstens budsjettforhandlinger i Stortinget.

_ Vi går ikke med bratt nakke til Stortinget med vårt budsjett den 5. oktober. Vi skal være fleksible. Men vi etterlyser Aps imøtekommenhet, sier KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs.

Mens LO-leder Yngve Hågensen i går brukte kommunalkonferansen i Kristiansand som en Johannes døperen som baner vei for sin mesters tilbakekomst, søkte KrFs statsråder sammen med partiets landsstyre for en indremedisinsk oppstiver. Eller akutt førstehjelp, som en av partiets sentralstyremedlemmer tørt bemerket.

Nordavind

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland bekrefter overfor Dagbladet at hun den siste tiden har opplevd nordavind fra alle kanter.

_ Men når det blåser fra alle kanter samtidig, detter en i hvert fall ikke ned. Det ville jo vært å vise svakhet, dersom vi hadde gitt opp nå, sier Valgerd Svarstad Haugland.

I sin innledning overfor KrFs landsstyre kom hun med klare angrep på Arbeiderpartiet og Thorbjørn Jagland:

_ Det er en uredelig vulgarisering av den politiske debatten, når hele ansvaret for den økonomiske situasjonen legges på regjeringen og statsminister Kjell Magne Bondevik. Det er ikke troverdig av Jagland ikke å ta ansvar for noe av dagens problemer, sa Valgerd Svarstad Haugland.

Videre lovet hun både valutaspekulanter og opposisjonspolitikere svar på tiltale.

_ Motkreftene mot sentrumsregjeringen er mange og sterke. Det spekuleres rått i folks frykt. Men det er ikke alltid vi skal vende det annet kinn til. Vi skal vise at sentrumsregjeringen har guts til å foreta de budsjettinnstramminger som trengs for å stabilisere norsk økonomi, sa KrF-lederen.