Tror ikke de som dømte Moen blir straffet

Leserne lurte på hvorfor de ansvarlige ikke blir tiltalt. Her er forklaringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kofferten som plutselig har dukket opp fra politimuseets arkiver i Trondheim, kunne ha bidratt til å renvaske Fritz Moen på et tidligere tidspunkt hevder Moens advokat John Chr. Elden.

- Spørsmålet er om den inneholder bevismateriale som gjør at saken kunne vært avklart tidligere. Det avhenger av hva som er i kofferten, sier Elden til dagbladet.no.

Siden 1998 har Elden bedt politiet om rapporter og bevismateriale i saken. Likevel fikk han først nå vite om kofferten, og da gjennom NRK.

- Hva tror du er grunnen til at kofferten ikke har vært kjent før nå?

- Jeg håper det bare er på grunn av elendige rutiner. Saken har jo ikke vært ukjent i media, sier Elden.

Politiet plikter å journalføre alt bevismateriale, påpeker Elden.

- Dette bør ikke finnes i et politimuseum 30 år etterpå, sier han.

Elden mener det er pussig at kofferten blir kjent for offentligheten først nå, etter at Moen er frifunnet. I 2003 ble Moen frikjent for drapet på Sigrid Heggheim. Han døde ved påsketider i år og fikk derfor ikke oppleve det da han i august også ble frifunnet for drapet på Torunn Finstad. Moen hadde da sont 18 år i fengsel for drapene han aldri begikk.

FRIKJENT I 2003 ble Fritz Moen frikjent for drapet på Sigrun Heggheim. Privatetterforsker Tore Sandberg (t.v.) og advokat John Chr. Elden jobbet for å renvaske Moen. Foto: Scanpix
FRIKJENT I 2003 ble Fritz Moen frikjent for drapet på Sigrun Heggheim. Privatetterforsker Tore Sandberg (t.v.) og advokat John Chr. Elden jobbet for å renvaske Moen. Foto: Scanpix Vis mer

Privatetterforsker Tore Sandberg har jobbet sammen med Elden for å renvaske Moen.

- Det er en behandling av bevismateriale i straffesaker som er helt hårreisende. Ut fra de opplevelser jeg har hatt i bransjen er det ingenting som overrasker meg lenger, sier Sandberg til NRK.

Sandberg stiller i dag i nettmøte på dagbladet.no for å svare deg på spørsmål om hans hårreisende opplevelser i forbindelse med gjenopptagelsessakene han har arbeidet med. Send spørsmål nå!

Daglig leder Johan Sigfred Helberg ved Norsk rettsmuseum avviser kritikken mot museet. Han sier det er snakk om en saksmappe som har ligget lagret i en koffert. Sakspapirene i mappen skal også finnes i statsarkivet, sier Helberg.

- Alt i mappen ligger også i statsarkivet med unntak av en ring, som jeg forstår har vært et viktig bevis, sier Helberg til dagbladet.no.

- Det representerer ikke noe nytt i saken, mener Helberg.

Museet var klar over at ringen som tilhørte Sigrun Heggheim lå i saksmappen, bekrefter han. Til tross for oppmerksomheten rundt saken, mener Helberg museet har handlet riktig.

- Det fungerer ikke slik at vi ringer rundt og forteller om arkivmateriale. Som sakens advokat ville Elden fått tilgang til mappen. Jeg vil ikke nødvendigvis si det er naturlig at vi skulle kontakte Elden, sier Helberg.

Tror ikke de som dømte Moen blir straffet