Tror ikke det er Gilde

Eksperter sår tvil om Gildes kjøtt er årsaken til at ni barn har fått nyresvikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ut i fra det jeg vet om matbårne utbrudd, tror jeg ikke Gilde er smittekilden. Utbruddene stemmer ikke overens med salgsfordelingen, sier Tore Midtvedt, spesialist i medisinsk mikrobiologi og professor ved Karolinska Institutet i Stockholm til VG.

Han viser til opplysningene om at 75 prosent av kjøttdeigen fra Rugshøgda er distribuert til Østfold, østre del av Akershus og halve Oslo, mens hele syv av de ni Ecoli-smittede barna har spist kjøttdeig kjøpt i Hedemark eller Oppland. I følge Gilde er bare fem prosent av kjøttdeigen distribuert til Vestlandet, der de to første barna ble syke.

Også Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, åpner for andre smittekilder.

- Det er viktig å ha andre tanker enn Gilde i hodet. Min er faring er at man skal være forsiktig med å kaste seg på den første teorien. Antall mulige smittekilder er enormt, sier han.

Ved Folkehelseinstituttet er man fortsatt skråsikker på at Gildes kjøtt er smittekilden.

Folkehelseinstiuttet ber publikum om å ikke spise kjøttdeig, og annet rått kjøtt, som er kjøpt mellom 1. januar og 24. februar i år. Dette gjelder alle merker og typer.

Fredag døde en fireåring som følge av E.coli-bakterien.

<B>JAKTER PÅ BAKTERIEN:</B> Det eneste som kobler kjøttdeigen fra Gilde til den dødelige E.coli-bakteriene er intervjuer Folkehelseinstituttet har gjort med familien til de syke barna.