SAVNER KONKRETE TILTAK OG PENGER: Stortingsrepresentant for Ap, Hadia Tajik, er generelt fornøyd med planen, men savner mer konkrete tiltak og midler for å få den gjennomført. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
SAVNER KONKRETE TILTAK OG PENGER: Stortingsrepresentant for Ap, Hadia Tajik, er generelt fornøyd med planen, men savner mer konkrete tiltak og midler for å få den gjennomført. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

Tror ikke enslige radikalister fanges opp

Stortingsrepresentant Hadia Tajik er skeptisk til flere sider av regjeringens nye Handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet: Etter presentasjonen av planen på Politihøgskolen, høster regjeringen kritikk for ikke å ha vært konkret nok, eller sende tydelige signaler hva økonomi og tiltak angår.

- Jeg kan ikke se at planen tar tak i den typen radikalister som 22. juliterroren tar utgangspunkt i. Hvordan skal de finne de som går under radaren, og ikke fanges opp?

Stortingsrepresentant for Ap, Hadia Tajik, stiller spørsmålet, og legger til at hun frykter handlingsplanen ikke egner seg til å fange opp enslige radikalister.

Under radaren
- Dette til tross for at dokumentet faktisk innledningsvis peker på de de tragiske hendelsene i regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya den 22. juli 2011, der en person gikk under radaren, sier hun.

Det var den rød-grønne regjeringen som la grunnlaget for planen dagens Høyre- / Frp-regjering presenterte. Selv om Tajik er kritisk, er hun likevel positiv.

Dagens plan er en naturlig utvikling av det vi la fram i sin tid, forteller Tajik.

- Må ha penger
I tillegg til sterkere oppmerksomhet rettet mot alle de enslige radikalistene, ser hun at det må følge midler med mange av de tiltakene som er listet opp. På det punktet kan det bli debatt. Økonomi er ikke en del av planbildet. Justisminister Anders Anundsen sa til dagbladet tidligere i dag at planen ikke skal koste mer penger enn det som allerede er bevilget til å ansette kontaktpersoner i de sju mest utsatte politidistriktene i Norge.

Ordfører i Sarpsborg, Sindre Martinsen Evje (Ap), er mer kritisk enn partifellen på Stortinget.

Kommunenes rolle
- Jeg tror ikke de har forstått kommunenes rolle i dette. I planen lister de opp NAV, barnevern, skole og kommune som om dette er helt selvstendige enheter. Er det da slik at hvert eneste departement skal håndtere hver av disse enhetene? Det går ikke, slår Martinsen Evje fast.

Han sier at det beste regjeringen kan gjøre, er å opprette pilotprosjekter. Gjerne ved at flere kommuner går sammen, som Sarpsborg og Fredrikstad. Begge mistet folk i 22. juliterroren, og i nyere tid har opplevd at radikaliserte ungdommer har reist til Syria for å kjempe frihetskamp.

Ordføreren peker imdlertid på at de fleste tross alt ikke reiser til fremmede land for å krige.

FÅR KRITIKK: Både statsminister Erna Solberg, justisminister Anders Anundsen og de åtte andre statsrådene som står bak Handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme må tåle kritikk for ikke å legge penger i potten, slik at den kan realiseres på en god måte.  Foto: Per Flåthe / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Både statsminister Erna Solberg, justisminister Anders Anundsen og de åtte andre statsrådene som står bak Handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme må tåle kritikk for ikke å legge penger i potten, slik at den kan realiseres på en god måte. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

- Hvordan skal vi fange opp alle de som ikke reiser, men som kan drive på og skader eller bråker

Radikalisering
I Sarpsborg er radikalisering et tema som behandles. Martinsen Evje forteller at politiet, skole, kirke og moskeer jobber sammen om å få til bedringer. Kan fylkeskommunen også kobles inn i et pilotprosjekt, tror ordføreren i Sarpsborg at det kan bli mulig å bygge erfaringer som kan føre arbeidet i riktig retning.

I likhet med Tajik savner også Martinsen Evje midler. Han kan ikke se at det er mulig å få fram mentorer eller materiell som er egnet uten å måtte legge penger i potten.

Dessuten, hvem skal plukke ut disse mentorene, og hvem skal betale dem? Det er for mye uavklart her, sier Sindre Martinsen Evje.