Tror ikke folk er forberedt på tap

Den norske opinionen tar for lett på å sende sine landsmenn på internasjonale oppdrag, mener Aslak Nore.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forfatter Aslak Nore er snart aktuell med ei ny bok om norske soldater i utlandet, og sier han har ventet at nordmenn skal omkomme i internasjonale operasjoner.

Han tror imidlertid ikke den jevne norske mann og kvinne er forberedt på at norske soldater kommer hjem i kiste.

- Den norske opinionen har i liten grad vært klar for å akseptere norske tap i strid. Dette er noe som går tilbake til alle utenlandsoppdrag norske soldater har hatt etter krigen, sier Nore, som har besøkt norske soldater i Afghanistan som en del av arbeidet med boka.

Bare ja til å delta hvis det er ufarlig
- Et godt eksempel på dette er undersøkelsen som viste at 70 prosent av nordmenn var tilhengere av å ha norske fredsbevarende styrker i Libanon, mens like mange var motstandere av det dersom disse styrkene skulle bli angrepet. Utfordringen er å forstå at alle oppdrag i utlandet medfører risiko for liv og død, sier Nore.

Aslak Nore har selv vært soldat i NATO-styrken i Bosnia på nittitallet. Han har dessuten besøkt amerikanske soldater i Irak, der han reiste rundt med en avdeling som mistet tre menn bare den første dagen har var der.

Kan bli et politisk problem

- Det sier litt om hvilken annen holdning amerikanerne har utviklet i forhold til å tolerere egne tap, sier han.

Men foreløpig tror ikke Nore dagens dramatiske nyhet vil bli et problem for regjeringen.

SKRIVER OM NORSKE SOLDATER: Aslak Nore (29) er redaktør for Gyldendals boksatsing om internasjonal politikk, ARENA-serien, og kommer med egen bok om norske soldater i utlandet. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN
SKRIVER OM NORSKE SOLDATER: Aslak Nore (29) er redaktør for Gyldendals boksatsing om internasjonal politikk, ARENA-serien, og kommer med egen bok om norske soldater i utlandet. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN Vis mer

– Men det skal neppe mange slike hendelser til før regjeringen har et problem. Ikke bare spesialstyrkene, men også vanlige norske soldater i Mazari Sharif kan omkomme, for eksempel ved å bli utsatt for en improvisert bombe, sier Nore.