ENIGHET : Etter en knapp time kom seks partier ut med enighet om en flyktningeavtale. SV trakk seg i dag ut, Frp har gjort det tidligere. Høyres parlamentariske leder Trond Helleland tror ikke Frp går ut av regjeringen på grunn av flyktningeavtalen. Fra venstre Trond Helleland, Marit Arnstad , Knut Arild Hareide , Jonas Gahr Støre ,  Rasmus Hansson , Ola Elvestuen
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ENIGHET : Etter en knapp time kom seks partier ut med enighet om en flyktningeavtale. SV trakk seg i dag ut, Frp har gjort det tidligere. Høyres parlamentariske leder Trond Helleland tror ikke Frp går ut av regjeringen på grunn av flyktningeavtalen. Fra venstre Trond Helleland, Marit Arnstad , Knut Arild Hareide , Jonas Gahr Støre , Rasmus Hansson , Ola Elvestuen Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Tror ikke Frp går ut av regjeringen på grunn av flyktningeavtalen

- Viktig for Høyre å ha hånd på rattet, sier Trond Helleland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres parlamentariske leder Trond Helleland tror flyktningeavtalen som nå er klar og skal godkjennes av partienes gruppemøter i ettermiddag, er til å leve med for Frp. Avtalen mellom de seks partiene - etter at Frp og SV har forlatt forhandlingene - presenteres på en pressekonferanse i ettermiddag.

Mer til kommunene, mer til nærområdene Det er enighet om å ta imot 8000 syriske flyktninger over tre år. Det er enighet om alt i avtalen, også finansieringen.
Ekstraregningen skal tas i revidert nasjonalbudsjett, og trolig gjennom forslag i salen, ettersom fristen for avlevering er i dag.
Partiene er blitt enige om å bevilge mer til kommunene og mer til hjelp i nærområdene.

Dette er punkter i avtalen, etter det Dagbladet erfarer:

* Norge tar imot 8000 syriske flyktninger i løpet av tre år.
* Intergreringstilskuddet til kommunene øker
* Husbanken får mer penger til boligbygging for flyktninger
* I tillegg til de 250 millionene til flyktningeinnsats som regjeringen foreslo, har partiene nå blitt enige om 250 millioner til i år, og 250 millioner ekstra neste år.

Naturlig evaluering - Det er statsministeren som deinfrenre kabinettspørsmål. For det andre må Frp selv bestemme. Det Per Sandberg har vist til, er at Frp har et landsstyremøte i oktober. Det er jo etter kommunevalget, og halvveis i regjeringsperioden, så at Frp da har en evaluering av regjeringsspørsmålet, er jo naturlig.

Men jeg tror ikke det som vi nå gjør, bidrar til at Frp går ut av regjeringen. De vil se at det er en brukbar avtale sett fra regjeringens side, sier Helleland.

Humanitær katastrofe Han understreker at temaet for forhandlinger er millioner av syriske flyktninger som trenger hjelp.

- Vi snakker om den verste humanitære katastrofen i nyere tid. At ikke Norge skal stille opp, det er det ingen som ikke mener. Alle vil det. Så spørsmålet er jo hvordan man doserer dette, sier Helleland.

Det har lenge vært klart at det er flertall i Stortinget for å ta imot langt flere syriske flyktninger enn det regjeringen har lagt opp til.
Høyre har likevel ønsket å bli enige med opposisjonen, i motsetning til det andre regjeringspartiet Frp.

Høyre-hånd på rattet - Når du sitter i regjering, er en fordel å ha en hånd på rattet og hva du skal bruke penger på. Jeg føler vi har kommet greit ut av dette, sier Helleland.

- Er dette en avtale også Frp i regjering er forpliktet til å følge opp?

- Regjeringen følger opp Stortingets vedtak, da er en fordel at i alle fall ett av regjeringspartiene har vært med og kjenner premissene.

- Hvordan tolker du utspillene om regjeringsspørsmålet i dag?

-Frp må svare for Sandberg - Uttalelsene fra Per Sandberg er det riktig at Frp selv kommenterer. I alle fall slik at det er statsministeren som definerer  kabinettspørsmål, og ikke Per Sandberg, sier Helleland.

Helleland konstaterer at Frp har vært konstruktive i forhandlingene, men at de nådde en smertegrense de ikke kunne overskride.