Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tror ikke hun kommer til å sitte alene på julaften

Den «ensomme enken» har fått en rekke tilbud.

«ENSOM ENKE»:  Den uvanlige annonsen sto på trykk i Aftenposten Aften og ble omfattende spredt gjennom sosiale medier. Foto: Camilla Shalchian-Tabrizi / Twitter
«ENSOM ENKE»: Den uvanlige annonsen sto på trykk i Aftenposten Aften og ble omfattende spredt gjennom sosiale medier. Foto: Camilla Shalchian-Tabrizi / Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var torsdag i forrige uke at en uidentifisert kvinne rykket inn følgende annonse i Aftenposten Aften:

«Ensom enke u/ familie ønsker noen å være sammen med på juleaften. Betaler godt. Bm. 1139.»

Forespørselen, som ble fanget opp og spredt i sosiale medier som Twitter, er reell, sier Hans Christian Nilsen ved Aftenpostens kundesenter til Side2.no. Han forteller at hun så langt har fått 18 henvendelser fra personer som vil hjelpe henne.

- Så jeg tror ikke hun kommer til å sitte alene på julaften, sier han side2.no.

Osloby.no omtaler blant annet en barnefamilie fra Fredrikstad som har følgende tilbud: «Her er alltid alle velkommen. Vi kan love god mat, god stemning og masse barnelatter og voksenlatter.»

Kvinnens alder er ikke kjent, men hun er ikke alene om å være alene. En undersøkelse utført av Statistisk sentralbyrå og forskningsinstituttet NOVA i 2007 viser at et stort antall personer i alle aldre sliter med ensomhet.

Flest eldre I aldersgruppene fra 18 til 69 år oppgir rundt 20 prosent at de av og til føler seg ensomme. Deretter gjør statistikken et kraftig hopp: For de mellom 70 og 79 er tallet 27 prosent, mens hele 31,7 prosent av de som er 80 og eldre sier de opplever dette.

Undersøkelsen, som også understreker sammenhengen mellom ensomhet og dårlig livskvalitet, viser også at det er kjønnsforskjeller. Sett under ett oppgir 24,1 prosent av kvinnene at de føler seg ensomme, mens tallet for menn er 18 prosent.

Og for mange av disse oppleves nettopp høytidene som jul og påske aller verst.

- Generelt er det slik at de som er ensomme resten av året, som ikke har et nettverk eller en familie, blir ekstra sårbare i jula, sier generalsekretær Janne Sukka i den døgnåpne krisetjenesten Kirkens SOS.

Mens en rekke organisasjoner, som Kirkens bymisjon, Røde Kors og Frelsesarmeen, har fellestilbud for de som ønsker det i juletida, vil det for mange ikke nødvendigvis lette følelsen av ensomhet - følelsen av å ikke ha noen.

- Det som er spesielt med denne annonsen, ser at hun ønsker å komme seg inn i et hjem. Det savnet eer det mange som opplever, selv om det er mulig å feire i et forsamlingslokale. Når du ikke har en familie rundt deg, vil det være ekstra merkbart, sier Sukka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!