KRISTIANSEN OG SANDBERG: PST-sjef Janne Kristiansen og Frps Per Sandberg fotografert under PSTs pressekonferanse 2. desember i fjor. Foto: Jacques Hvistendahl
KRISTIANSEN OG SANDBERG: PST-sjef Janne Kristiansen og Frps Per Sandberg fotografert under PSTs pressekonferanse 2. desember i fjor. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Tror ikke hun ville gått uten 22. juli-tabbene

Høyre og Frp tror Janne Kristiansen ville måtte gå av uansett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede 1. september i fjor gikk Frps Per Sandberg ut og krevde Janne Kristiansens avgang.

- Hun har avslørt at hun ikke besitter kompetansen som kreves for å lede PST, sa Sandberg.

Seint i går kveld gikk hun av, etter at hun i en høring på Stortinget avslørte at Norge har agenter i Pakistan.

- Dette var vel dråpen som fikk begeret til å renne over og justisministeren til å skjønne at nok var nok, sier Sandberg til Dagbladet.

Manglende kunnskap Sandberg er usikker på om agentglippen i seg selv ville vært nok til å felle en PST-sjef.

- Det hun sa er i seg selv alvorlig, men jeg tror ikke hun hadde gått av hvis det ikke hadde vært for alle sakene i 2011, sier Sandberg.

Kristiansen havnet flere ganger i søkelyset etter uttalelser i kjølvannet av 22. juli.

- Hun avslørte at hun har manglende kunnskap om hvilke verktøy PST har til rådighet. Jeg reagerte også på den manglende åpenheter, sier Sandberg, som sa følgende til Dagbladet etter at Kristiansen orienterte om PSTs rolle i 22. juli-saken i desember i fjor:

- Hun gjemmer seg bak 22. juli-kommisjonen og hun legger ansvaret nedover i tjenesten eller på departementet, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Fikk flere meldinger Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er bra for PST at Kristiansen trakk seg.

- Jeg tror det er bra for PST å få en ny sjef og det er det mange grunner til at dette skjer. Hun har hatt en rekke uttalelser den siste tiden som har antydet at dette kom snart, sier hun til Dagbladet.

- Det er alvorlig å ha en PST-sjef som ikke har vurderingene om hva som kan snakkes om innabords. Spørsmålet hun fikk fra Chaudhry gikk langt utenfor manus, og vi må ha en sjef også behersker å snakke på siden av manus. Jeg fikk flere tekstmeldinger under høringa fra folk som syntes dette var en merkelig uttalelse, sier Skei Grande.

- Alvorlig feil Kristiansens forsnakkelse kom etter flere spørsmål fra SVs Akhtar Chaudhry.

- Jeg gjorde meg jo mine tanker da hun svarte som hun gjorde, sier Chaudhry til Dagbladet.

Chaudhrys partikollega Bård Vegar Solhjell mener det er riktig og nødvendig at Kristiansen gikk av.

- Feilen som er gjort er så alvorlig at den egentlig taler for seg selv, sier Solhjell til Dagbladet.

Høyres André Oktay Dahl sier til NTB at han tror Kristiansen ville måtte gå av på et eller annet tidspunkt uansett, sett i lys av 22. juli.

- Statsråden ga henne tillit for noen uker sider, men det var en begrenset tillit. Jeg tror ikke Janne Kristiansen hadde overlevd 22. juli-kommisjonen, sier Oktay Dahl.

- Ny PST-sjef og ledelse innen politiet må ha krav til operativ bakgrunn og utdannelse. Dette for å kunne agere og være istand til å ta riktig avgjørelse i krise. Dette er det stor manko på i dag, både i forhold til 22. juli, og til fremtidige behov, sier Åse Michalsen, som sitter i justiskomiteen for Frp.

VENSTRE-LEDER: Trine Skei Grande. Foto: Jacques Hvistendahl
VENSTRE-LEDER: Trine Skei Grande. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer