- MENER HAMAS ER SVEKKET : Fredsforsker Hilde Henriksen Waage ved fredsforskningsinstituttet PRIO tror Hamas' er svekket etter drapet på Hamas' militære leder Ahmed al Jaabari. 
Foto: Ole C. H. Thomassen
- MENER HAMAS ER SVEKKET : Fredsforsker Hilde Henriksen Waage ved fredsforskningsinstituttet PRIO tror Hamas' er svekket etter drapet på Hamas' militære leder Ahmed al Jaabari. Foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Tror ikke Israel går til full krig

Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage tror den spente situasjonen i andre deler av Midtøsten gjør at Israel vegrer seg for å gå til full krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamas' militære leder Ahmed al Jaabari er den mest høytstående medlemmet av organisasjonen som er blitt drept siden den tre uker lange Gaza-krigen som startet i romjula 2008. Den gang ble 1400 palestinere drept.

- Dette er en veldig klar omdreining av voldsspiralen. Det har vært forholdsvis rolig inntil det ble trappet opp i forrige uke da en israelsk jeep ble angrepet. Siden krigen i 2009 har ikke Hamas ønsket seg ny krig. Og Israel har vist palestinerne og omverdenen hvilke svar de er villig til å gi, sier professor Hilde Henriksen Waage ved fredsforskningsinstituttet PRIO til Dagbladet.

«Arabisk vinter»
I går fortsatte den israelske hæren (IDF)  med aksjoner mot mål på Gaza. Samtidig hevdet IDF at rakettskjoldet «Iron Dome» hadde stoppet 13 raketter på vei mot «en israelsk storby». Ifølge israelerne har det til nå i år blitt avfyrt nærmere 800 raketter mot landet.
- Det som gjør det spesielt denne gangen er at det er uroligheter på flere av Israels grenser siden den arabiske våren. Selv om det har blitt vinter forlengst, så er situasjonen mer ustabil, mener Waage.

Hun tror ikke på noen fullskala krig.
 - Det kan ikke friste Israel veldig å gå til bakkeangrep. Jeg tror vi vil se en opptrapping fra begge sider. Hamas vil skyte ut så mange raketter de har. Og de vil slippe de andre gruppene, som de tidligere har lagt bånd på, fram. Jeg tror ikke noen ønsker full krig. Det er farlig å skape en uoversiktelig situasjon i Midtøsten. For man vet aldri når den kommer ut av kontroll, sier Waage som peker på Syria-konflikten og urolighetene ved grensene til Libanon og Egypt.

PRIO-forskeren tror det målrettede angrepet på al Jaabari vil svekke Hamas, som står på USA og EUs lister over terrororganisasjoner.
- al Jaabari er en av Hamas' mest sentrale ledere. Det vil bety en svekkelse av deres militære slagkraft, mener hun. 

Bekymret
Utenriksminister Espen Barth Eide er bekymret over utviklingen i Gaza.
- Samtidig er det nå viktig at partene viser vilje til tilbakeholdenhet og unngår ytterligere opptrapping. Dette vil kun føre til at sivilbefolkningens liv på begge sider settes i fare, og svekke mulighetene for å finne en varig løsning på konflikten, sier Barth Eide til Aftenposten.