ENORME BØLGER: Under stormens herjinger, valgte frilansfotograf Kjetil Bentsen å dra ut for å se på bølgene ved Lædre i Egersund. Det skaffet ham unike bilder. Foto: Kjetil Bentsen
ENORME BØLGER: Under stormens herjinger, valgte frilansfotograf Kjetil Bentsen å dra ut for å se på bølgene ved Lædre i Egersund. Det skaffet ham unike bilder. Foto: Kjetil BentsenVis mer

Stormen «Knud»:

- Tror ikke jeg har sett så store bølger før

Stormen «Knud» har allerede markert seg i store deler av Sør-Norge. I Egersund ble frilansfotograf Kjetil Bentsen vitne til enorme bølger.

Dette blir en kveld vi kommer til å huske, lovet statsmeteorolog Vibeke Thyness i Meteorologisk institutt fredag formiddag. Foreløpig ser det ut til at hun hadde rett i sin spådom.

Utallige trær har falt over både veier og biler, samt at det har blitt rapportert om problemer både til lands og til havs. Og dette er bare starten.

Fikk pause

I 18-tida hadde lavtrykket nettopp gått på land utenfor Stavanger, noe som gjorde at de fikk en pause fra de verste vindkastene i noen timer. Men etter hvert kom uværet tilbake.

- Når lavtrykket går lenger inn i landet, vil Rogaland få baksiden av stormen - og da får vi nok full storm igjen langs hele Rogalands-kysten, sier Wahl.

På det verste har det blitt målt vindkast på opp mot 32 meter per sekund i området, men frilansfotograf Kjetil Bentsen lot seg ikke skremme av ekstremværet.

Unikt syn

Han dro ut for å se på bølgene ved Lædre i Egersund. Der fikk han seg en mektig opplevelse.

- Jeg tror ikke jeg har sett så store bølger, så nært land før. Ikke bare ser det mektig ut, men det dundrer jo også i bakken. Vi kjente det skikkelig i kroppen, sier han til Dagbladet.

Han forteller at han og de andre som var der for å se på bølgene tok alle forholdsregler. Selv om det ser ut til at de sto nærme, sier han at de holdte seg på god avstand fra de enorme bølgene.

- De bølgene er jo enorme. Jeg antar at hovedbølgene er 10-12 meter høye, også går jo spruten sikker dobbelt så langt opp. Når bølgene treffer fjellet, går det rett opp, sier han.

Stormen «Knud»: Stormen har truffet Agder med full styrke, og vil herje utover kvelden. Mens på Østlandet og i Rogaland ventes det kraftigere vindkast. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
Stormen «Knud»: Stormen har truffet Agder med full styrke, og vil herje utover kvelden. Mens på Østlandet og i Rogaland ventes det kraftigere vindkast. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

Kraftige vindkast

På Lindesnes i Vest-Agder har det blitt målt vindkast opp mot 42,5 meter per sekund. Mens ved Torungen fyr i Aust-Agder har det blitt målt vindkast opp mot 32,4 meter per sekund.

- I Agder er det på det verste nå, og vil holde seg på det nivået i noen timer. Vinden vil dreie seg i løpet av kvelden, men det vil nok blåse godt fram til klokka 22, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl til Dagbladet.

- Tar seg opp

For Vestfold, Østfold og Oslo og Akershus ble farenivået oppjustert fra oransje til rødt tidligere i dag. Det betyr ekstremvær.

Foreløpig har vi sett vindkast på opp mot 21,2 meter per sekund ved Tryvannshøgda i Oslo og Akershus. Vindkast på 28,6 meter per sekund ved Svenne fyr i Vestfold. Og vindkast på 27,7 meter per sekund ved Strømtangen fyr i Østfold.

- Vi har sagt at vi forventer vindkast på opptil 25-30 meter per sekund i Oslo og Akershus. Så foreløpig er det ikke på sitt verste, og vi venter på mer, sier Wahl.

- Innover Skagerak og Oslofjorden er det i ferd med å ta seg opp nå.

SIKRING: På Hankø Marina blir båter sikret før uværet virkelig bryter løs. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Føler på været

Vaktleder ved Øst 110-sentralen, Frode Johannessen, forteller at de foreløpig har normal bemanning, og velger å avvente før de eventuelt kaller inn ekstra mannskaper.

- Vi sitter og føler litt på været. Vi er usikre på om toppen er nådd, eller om det kommer mer, sier han til Dagbladet.

Johannessen forteller at de største utfordringene har vært alle trærne som har falt over strømførende ledninger, hus og i veibanen.

- Vi må være kyniske for å ivareta beredskapen, så vi kan ikke ta alle trær som blåser over ende, sier han og utdyper:

- Vi prioriterer liv og helse, derfor prøver vi så godt vi kan å hjelpe til i prekære situasjoner.

Videre ber Johannessen befolkningen om å binde fast løse gjenstander som kan skape problemer.

- Vi ønsker heller ikke at folk går ut og utfordrer naturen. Når vær og vind setter inn blir vi små i forhold, sier han.

Vær varsom over fjellet

Selv om vinden herjer i de nevnte delene av landet, vil de nok slippe ekstreme mengder nedbør.

- Det kommer kraftige regnskyll, men det verste er nok over nå. Aller mest nedbør er det imidlertid Hordaland og Sogn og Fjordane som får. De vil også oppleve tordenbyger i løpet av kvelden.

Wahl har også en siste advarsel. Ifølge prognosene vil det bli mye vind i fjellet, og også en del snøbyger. Så om man skal passere fjellovergangene, bør man nok ha skiftet til vinterdekk.