- Tror ikke jeg kommer til å lese boka

Cathrin Rustøen ønsker å legge sex-skandalene i Frp bak seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Allerede i oktober 2000 innrømmet Terje Søviknes å hatt sex med en 16 år gammel jente på FpUs landsmøte i Langesund året før.

Likevel gikk det mange måneder før Siv Jensen og resten av partiledelsen i Frp innrømmet skandalen.

Varslet om ukultur

I januar 2001, altså drøye tre måneder etter at Søviknes hadde tilstått overfor partiledelsen, stilte Siv Jensen og Søviknes i TV 2s debattprogram Tabloid. Der benektet de alt, og hevdet de var rammet av ondsinnede rykter.

Måneden etter måtte Siv Jensen ta til tårene under en følelsesladd pressekonferanse. Da hadde Søviknes innrømmet å hatt sex med 16-åringen og skandalen var et faktum.

Jenta som varslet partiledelsen om at det eksisterte en ukultur i partiet, der FpU-jenter ble skjenket fulle og hadde sex med eldre partikolleger, ble hele tiden stemplet som løgner.

Først nå, nesten sju år etter skandaleoverskriftene, får Cathrin Rustøen støtte fra partiledelsen – riktig nok i bokform av den avgåtte formannen Carl I. Hagen.

- Jeg har ingen kommentar til dette. Jeg anser meg som ferdig med denne saken, sier Rustøen til Dagbladet.no.

- Tror ikke jeg kommer til å lese boka

- Kommer du til å lese boka?

- Jeg tror ikke jeg kommer til å lese den. Men man skal vel aldri si aldri, sier Rustøen om Carl I. Hagens selvbiografi «Ærlig talt».

Avslørte Søviknes

Hun var 21 år gammel da hun gikk på talerstolen under årsmøtet i Hordaland Frp i februar 2001, og sa at hun var blitt voldtatt av en sentral tillitsvalgt i Frp.

Hennes tale førte til at Søviknes noen dager senere måtte innrømme sex med 16-åringen, og at han senere måtte trekke seg som nestleder i Frp og som kommende stortingsrepresentant for Frp i Hordaland.

Søviknes hadde betrodd seg til Rustøen om sex-episoden med 16-åringen.

På NRK Brennpunkt stod den da 17 år gamle jenta fram og fortalte om det hun mente var et overgrep fra Søviknes\' side:

– Jeg vet at han visste at jeg var 16 på sommerleiren i Grimstad, og man blir ikke 18 på et halvt år, sa hun. Hun ville ikke gå inn på hva som skjedde på hotellrommet, men hun mente bestemt at det var et overgrep.

- Siv Jensen visste det

ISFRONT: Under Hordaland fylkesting i mars 2001 satt Terje Søviknes og Cathrin Rustøen for første gang i samme sal etter at Rustøen hadde kommet med voldtektsanklagene. Foto: ODDMUND LUNDE/Dagbladet
ISFRONT: Under Hordaland fylkesting i mars 2001 satt Terje Søviknes og Cathrin Rustøen for første gang i samme sal etter at Rustøen hadde kommet med voldtektsanklagene. Foto: ODDMUND LUNDE/Dagbladet Vis mer

Noen måneder etter at Rustøen hadde utløst rabalderet ble voldtektssaken henlagt ut fra «bevisets stilling». FpU-lederen Chim Kjølner gikk av i forbindelse med voldtektsanklagene fra Rustøen.

I et intervju med Magasinet for to år siden holdt Rustøen fast ved sin framstilling av saken.

- Jeg hadde informert partiledelsen. Siv Jensen visste om det. Jeg hadde forventet at de ansvarlige lederne hadde ordnet opp på et vis, sa den da 25 år gamle Rustøen til Magasinet.

Uttad hevdet Frp at partiledelsen ringte for å be Rustøen om unnskyldning for at de ikke hadde tatt sexanklagene på alvor. Til VG i 2001 sa Rustøen at det ikke akkurat var noen unnskyldning hun fikk fra Jensen.

– Hun skjelte meg ut, og hevdet at jeg hadde dolket henne i ryggen. Hun sa også at menn i Frp, særlig de tillitsvalgte, nå føler seg stigmatisert og uthengt. Hun sa hun følte at det jeg har gjort var en knyttneve rett i ansiktet hennes, sa Rustøen til avisa.

Terje Søviknes var av mange utropt til Carl I. Hagens kronprins.

- Ikke alltid hele sannheten

Under lanseringen av boken på Litteraturhuset i Oslo nå i ettermiddag avviser Carl I. Hagen at partiledelsen løy da de avviste anklagene mot Søviknes som ondsinnede rykter, selv om de visste han hadde hatt sex med 16-åringen.

- Ryktene var om voldtekt. Det var voldtekt som ble benektet. Jeg kan ikke si jeg har løyet. Jeg har ikke alltid fortalt den hele og fulle sannhet. Jeg har utelatt ting, sier Carl I. Hagen.

SIV JENSEN VISSTE: Cathrin Rustøen har hele veien hevdet at Siv Jensen visste om sexanklagene i partiet. Nå får hun støtte av Carl I. Hagen.
BOKLANSERING: Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen lanserte selvbiografien «Ærlig talt» i Litteraturhuset i Oslo i dag.