- IKKE KORRUPT :  Cand. psychol John Sandstrøm tror ikke at politioverbetjent Eirik Jensen er korrupt.  
Foto TOMM W. CHRISTIANSEN / Dagbladet
- IKKE KORRUPT : Cand. psychol John Sandstrøm tror ikke at politioverbetjent Eirik Jensen er korrupt. Foto TOMM W. CHRISTIANSEN / DagbladetVis mer

- Tror ikke Jensen er korrupt

John Sandstrøm har som psykolog behandlet mange av de kriminelle Eirik Jensen har avslørt. Sandstrøm tror ikke Jensen er korrupt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nærmere 15 år hadde cand. psychol John Sandstrøm og politioverbetjent Eirik Jensen faglig kontakt. Den nå korrupsjonssiktede politioverbetjenten jaget kriminelle, mens Sandstrøm behandlet mange av de samme som psykolog.

- Vi ble kjent på 90-tallet, en felles bekjent - en narkotikaspaner - introduserte oss. Selv om vi i mange år hadde nær kontakt, møttes vi aldri fysisk. Jensen og jeg snakket ofte på telefon. Vi drøftet problemstillinger og hadde interessante samtaler, sier John Sandstrøm.

- Opptatt av mennesker - Mitt forhold til Jensen var rent faglig. Vi snakket med hverandre på telefon og drøftet forskjellige problemstillinger. Jensen snakket mye om menneskers atferdsmønster, og vi drøftet hva som skjedde i grupper og hvordan enkeltindividet blir rammet av en form for kollektiv ansvarspulveriseringen når det er flere sammen om en kriminell handling, forteller cand. psychol John Sandstrøm til Dagbladet.

John Sandstrøm var i mange år Norges mest kjente psykolog, før han for noen år siden ble anklaget for korrupsjon. Sandstrøm ble seinere dømt til to og et halv års fengsel.

Sandstrøm viser til at Erik Jensen - slik Sandstrøm kjente han - hadde gode menneskelig egenskaper.

- Jensen snakket aldri stygt om andre. Han ga en solid inntrykk, sier Sandstrøm.

- Utradisjonell Cand. psychol Sandstrøm - gjør som mange andre Dagbladet har snakket med den siste tiden -tegner et bilde av en profesjonell politimann som uredd kjempet en kamp mot hardt belastede kriminelle.

- Politiet er en konservativ etat, hvor det ikke alltid er like lett å være utradisjonell. Eirik Jensen et en annerledes politimann som gikk nye veier og ikke ville veier for å oppnå resultater i kampen mot kriminalitet, sier Sandstrøm.

Sandstrøm er nøye med å understreke at han ikke kjenner anklagene mot politioverbetjent Eirik Jensen fra andre hold enn mediene.

- Det bildet som er forsøkt tegnet av Eirik Jensen er så langt fra den sannhet jeg sitter med, etter å ha snakket jevnlig med ham i femten år på telefon. Jeg har aldri oppfattet Jensen som materialistisk eller opptatt av penger. Mitt inntrykk er at Jensen er en jordnær mann. En person som var innadvendt og ikke opptatt av luksus. Eirik Jensen jobbet mye og var opptatt av å ta kriminelle, sier John Sandstrøm.

Samme klienter Cand. psychol Sandstrøm og politioverbetjent Eirik Jensen hadde mange av de samme klientene. Tungt belastede kriminelle som Jensen jaktet på for å putte bak lås og slå, mens Sandstrøm ofte fikk de samme kriminelle som klienter.

- Jensen ga aldri inntrykk av å være annet enn rettskaffen og ordentlig. Med mitt kjennskap til ham, virker det fjernt og fullstendig usannsynlig at han skal ha mottatt flere millioner kroner av kriminelle.

- Den dømmekraft Eirik Jensen har gitt uttrykk for, er i grell kontrast til påstandene om at han skal ha latt seg blende og blitt en del av denne Gjermund Cappelens - tidligere Gjermund Maack Thorud og kjent i Oslos underverden som «GT» - kriminelle nettverk, sier Sandstrøm.

- Forhåndsdømt Sandstrøm har lang erfaring fra rettspleien og legger ikke skjul på at han frykter at den massive forhåndsdømmingen av Eirik Jensen kan føre til at det går prestisje i saken og at Spesialenheten for politisaker ikke evner å se objektivt på saken.

- Bedre blir det ikke at advokat Benedict de Vibe framstår som alt annet enn en advokat. de Vibes rolle kan i beste fall karakteriseres som en middelmådig pr-agent for denne Gjermund Cappelen, sier Sandstrøm.

Den erfarne eks-psykologen er også i stuss over politiledelsen som hevder at Jensen-saken rammet hele politiet.

- Det er Eirik Jensen og ikke norsk politi som er anklaget for å være korrupt og mottatt millioner av kroner fra kriminelle. Det er Eirik Jensen og ikke norsk politi som blir anklaget for å stå bak smugling av 20 tonn hasj til Norge. Samtidig toer politisjefer hendene sine og beklager at norsk politi er ofre i denne saken. Hele denne saken er merkelig, sier John Sandstrøm, som ikke legger skjul på at han har vondt for å tro på alle beskyldningene som slenges ut mot Eirik Jensen.

 UTRADISJONELL:  Politioverbetjent Eirik Jensen får de beste skussmål, men er nå anklaget for grov korrupsjon.
Foto: Per Asle Rustad
UTRADISJONELL: Politioverbetjent Eirik Jensen får de beste skussmål, men er nå anklaget for grov korrupsjon. Foto: Per Asle Rustad Vis mer