Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brexit-debatten fortsetter:

- Tror ikke Johnson får gjennom Brexit-avtalen i dag

Men det pågår intens lobbyvirksomhet i Underhuset akkurat nå. - Johnson får med seg flere enn Theresa May, sier Jan Erik Mustad.

SE TV NÅ: En brexit-avtale mellom EU og Storbritannia er klar. Lørdag er det parlamentets tur til å stemme over avtalen. Følg skjebnedebatten i Underhuset direkte her. Video: AP Vis mer Vis mer

Det koker i det britiske Underhuset i formiddag. Statsminister Boris Johnson gikk aggressivt ut og startet dagen med å si at han var «veldig sikker» på at hans Brexit-avtale med EU vil gå gjennom i dag.

- Det ser ikke ut til at han får gjennom avtalen i dag, men jeg tenker Johnson får med seg flere enn Theresa May selv om avtalen han legger fram er veldig lik Mays avtale, sier Jan Erik Mustad, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder.

SUPER-LØRDAG: For første gang på 37 år har britene en avstemming i Underhuset. Her er statsminister Boris Johnson på vei ut fra Downing Street nummer 10 og til Underhuset i morges. Foto: Matt Crossick/Empics/Scanpix
SUPER-LØRDAG: For første gang på 37 år har britene en avstemming i Underhuset. Her er statsminister Boris Johnson på vei ut fra Downing Street nummer 10 og til Underhuset i morges. Foto: Matt Crossick/Empics/Scanpix Vis mer

Vil bli ferdig

Grunnen til at flere ser ut til å ville stemme ja til Brexit denne gangen, er at representantene også synes å begynne og få nok av den tilsynelatende evigvarende Brexit-karusellen.

- Ja, det er nok en del som tenker at det nå er på tide å bli ferdig. En god del av representantene ønsker å få Brexit levert. Nå går den ene deadlinen etter den andre, sier Mustad.

Samtidig er det umulig å si noe sikkert om det som nå skjer i Underhuset.

- Ting endrer seg fra minutt til minutt, og det er vanskelig å si om det ene eller andre går gjennom. Jeg tror ikke avtalen går gjennom, sier Mustad, før han fortsetter:

- Men det er nå intens lobbyvirksomhet i Underhuset hvor en prøver å få flere til å stemme for avtalen.

STEMMER LØRDAG: Statsminister Johnson sier han er «veldig sikker» på at Underhuset-representantene vil stemme på forslaget hans. Video: AP Vis mer

Ifølge Mustad, har Johnson flere tilhengere i eget parti.

- Og så er det åtte til ti opprørere fra Labour (Arbeiderpartiet), som kan kanskje kan stemme på Johnsons forslag fordi de ønsker å levere på Brexit, sier Mustad.

- Tomme løfter

Labour-leder Jeremy Corbyn gikk hardt ut mot Johnson i dag, og gikk så langt som å si at «man ikke kan stole på statsministeren». Corbyn mener Johnsons Brexit-plan er «enda verre» enn den til Theresa May, og at den er en «katastrofe for britiske arbeidere».

- Avtalen inneholder tomme løfter, sa Corbyn, som rådet Underhuset til å stemme nei til avtalen.

Heller ikke skottene er fornøyd med Johnsons avtale. Det er heller ikke unionistene i Nord-Irland, til tross for at Johnson har flyttet grensa mot EU ut i havet.

- De mener dette ikke er noe særlig bedre, og jeg er enig i det. De har bare flyttet grensa til sjøen og dermed erstattet ett sett med problem med noen andre, sier Mustad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media