Brexit-debatten fortsetter:

- Tror ikke Johnson får gjennom Brexit-avtalen i dag

Men det pågår intens lobbyvirksomhet i Underhuset akkurat nå. - Johnson får med seg flere enn Theresa May, sier Jan Erik Mustad.

SE TV NÅ: En brexit-avtale mellom EU og Storbritannia er klar. Lørdag er det parlamentets tur til å stemme over avtalen. Følg skjebnedebatten i Underhuset direkte her. Video: AP Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det koker i det britiske Underhuset i formiddag. Statsminister Boris Johnson gikk aggressivt ut og startet dagen med å si at han var «veldig sikker» på at hans Brexit-avtale med EU vil gå gjennom i dag.

- Det ser ikke ut til at han får gjennom avtalen i dag, men jeg tenker Johnson får med seg flere enn Theresa May selv om avtalen han legger fram er veldig lik Mays avtale, sier Jan Erik Mustad, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder.

SUPER-LØRDAG: For første gang på 37 år har britene en avstemming i Underhuset. Her er statsminister Boris Johnson på vei ut fra Downing Street nummer 10 og til Underhuset i morges. Foto: Matt Crossick/Empics/Scanpix
SUPER-LØRDAG: For første gang på 37 år har britene en avstemming i Underhuset. Her er statsminister Boris Johnson på vei ut fra Downing Street nummer 10 og til Underhuset i morges. Foto: Matt Crossick/Empics/Scanpix Vis mer

Vil bli ferdig

Grunnen til at flere ser ut til å ville stemme ja til Brexit denne gangen, er at representantene også synes å begynne og få nok av den tilsynelatende evigvarende Brexit-karusellen.

- Ja, det er nok en del som tenker at det nå er på tide å bli ferdig. En god del av representantene ønsker å få Brexit levert. Nå går den ene deadlinen etter den andre, sier Mustad.

Samtidig er det umulig å si noe sikkert om det som nå skjer i Underhuset.

- Ting endrer seg fra minutt til minutt, og det er vanskelig å si om det ene eller andre går gjennom. Jeg tror ikke avtalen går gjennom, sier Mustad, før han fortsetter:

- Men det er nå intens lobbyvirksomhet i Underhuset hvor en prøver å få flere til å stemme for avtalen.

STEMMER LØRDAG: Statsminister Johnson sier han er «veldig sikker» på at Underhuset-representantene vil stemme på forslaget hans. Video: AP Vis mer

Ifølge Mustad, har Johnson flere tilhengere i eget parti.

- Og så er det åtte til ti opprørere fra Labour (Arbeiderpartiet), som kan kanskje kan stemme på Johnsons forslag fordi de ønsker å levere på Brexit, sier Mustad.

- Tomme løfter

Labour-leder Jeremy Corbyn gikk hardt ut mot Johnson i dag, og gikk så langt som å si at «man ikke kan stole på statsministeren». Corbyn mener Johnsons Brexit-plan er «enda verre» enn den til Theresa May, og at den er en «katastrofe for britiske arbeidere».

- Avtalen inneholder tomme løfter, sa Corbyn, som rådet Underhuset til å stemme nei til avtalen.

Heller ikke skottene er fornøyd med Johnsons avtale. Det er heller ikke unionistene i Nord-Irland, til tross for at Johnson har flyttet grensa mot EU ut i havet.

- De mener dette ikke er noe særlig bedre, og jeg er enig i det. De har bare flyttet grensa til sjøen og dermed erstattet ett sett med problem med noen andre, sier Mustad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer