Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk etterretning tviler på Kim

Tror ikke Kim har noen intensjoner om full atomnedrustning

DIA tror Kim vil forsøke å skjule våpen og infrastruktur fra USA.

TVILER PÅ KIM: Amerikansk etterretning tviler på Kim Jong-uns atomintensjoner. De mener han ikke har noen planer om full atomnedrustning. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix
TVILER PÅ KIM: Amerikansk etterretning tviler på Kim Jong-uns atomintensjoner. De mener han ikke har noen planer om full atomnedrustning. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste uka har flere kilder i amerikansk etterretning gitt uttrykk for bekymring for om Kim Jong-un har planer om å nedruste, og om han i det hele tatt har stanset noe av atomvåpenprogrammet.

Fredag la amerikansk etterretning fram en rapport der det kommer fram at det flere steder i Nord-Korea produseres anriket uran, og at nordkoreanerne har forsøkt å holde dette skjult for amerikanerne.

Tviler på Kims intensjoner

Nå skriver CNN at flere kilder i Defense Intelligence Agency (DIA), en etterretningsetat i det amerikanske forsvarsdepartementet, mener at Kim ikke har noen intensjoner om full atomnedrustning.

En av kildene sier til CNN at etterretningsbyrået tror at Kim offentlig kan komme til å gå med på atomnedrustning, i alle fall til en viss grad, men at han i realiteten vil forsøke å skjule våpnene og infrastrukturen fra USA.

Analysen kildene viser til blir for øyeblikket sirkulert i andre etterretningsbyråer i USA, for å se om de deler DIAs konklusjoner.

Dersom byråene gjør det, vil analysene bli det som kalles et «ferdig etterretningsprodukt» og bli presentert for toppene i Trump-administrasjonen.

Mandag sa David Albright, tidligere våpeninspektør i FN, at hans byrå har ny informasjon om et hemmelig nordkoreansk anlegg som produserer høyt anriket uran. Informasjonen skal komme fra vestlige etterretningsmyndigheter.

- På Kangsong bruker de gassentrifuger. De produserer uran for atomvåpen, sa Albright.

LETTE:: Dagbladet ble nektet inngang til luksushotellet St. Regis i Singapore, men en ansatt fortalte at han var glad for at Kim Jong-un dro. Samtidig fikk Dagbladet komme inn på et annet luksushotell i byen. Hotellet Donald Trump oppholdt seg på. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Bygger fortsatt

I slutten av forrige uke kom det som nevnt rapporter om at nordkoreanerne skal ha fortsatt produksjonen av anriket uran etter toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un 12. juni.

Dagbladet skrev også i forrige uke om ferske satellittbilder, som ifølge overvåknings- og analysegruppa 38 North, viser at landet har forbedret infrastrukturen ved atomanlegget Yongbyon.

De hevder ferske satellittbilder viser at Kims regime er i full gang med å bygge ut landets eneste kjente kjernefysiske anlegg som kan produsere materiale til atombomber.

Utbyggingen av infrastrukturen ved anlegget «fortsetter i et raskt tempo», ifølge 38 Norths analyse av kommersielle satellittbilder som ble tatt 21. juni i år.

Utbyggingen har pågått samtidig som den nordkoreanske lederen, Kim Jong-un, i møter med Donald Trump og den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in har forpliktet seg til å «arbeide for full kjernefysisk nedbygging på Koreahalvøya».

Rapportene som sår tvil om Kims intensjoner kommer like i forkant av at USAs utenriksminister Mike Pompeo igjen skal til Nord-Korea.

ATOMNEDRUSTNING: Natt til tirsdag norsk tid møttes USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un for en historisk signering. Her forklarer vi hva de to har signert. Video: Anna Näumann / Dagbladet Vis mer

Pompeo til Nord-Korea igjen

Mandag opplyste Det hvite hus at Pompeo drar dit igjen førstkommende torsdag, og at han blant annet skal møte Kim Jong-un, skriver NTB.

Besøket i Pyongyang blir Pompeos tredje til Nord-Korea.

- Pompeo reiser til Nord-Korea for å fortsette det pågående og viktige arbeidet med å fjerne atomvåpen fra Koreahalvøya, sier Sarah Sanders, pressesekretær ved Det hvite hus.

Pompeo har tidligere sagt at han vil dra til Nord-Korea for å få nordkoreanerne til å følge ord med handling.

- Vi har vært ganske tydelige på hva vi mener når vi snakker om full atomnedrustning, sa Pompeo under en høring i Senatet.

Fredag diskuterte Pompeo viktigheten av å fortsette de tøffe sanksjonene mot Nord-Korea i en samtale med Kinas utenriksminister, Wang Yi.

I telefonsamtalen skal de to også ha snakket om landenes «delte mål om å oppnå en fullstendig, verifiserbar og irreversibel atomnedrustning på Koreahalvøya».

En amerikansk delegasjon ledet av Sung Kim, USAs ambassadør til Filippinene, var søndag på grensen mellom Nord- og Sør-Korea, der de holdt samtaler med sine nordkoreanske motparter. Ifølge Sanders bidro samtalene til «videre framgang».

- Kan nedruste innen ett år

Det er også ting som tyder på at amerikanerne er svært interesserte i å se Nord-Korea ta grep i retning av atomnedrustning ganske raskt.

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, sa i helga til CBS News at USA kan sørge for at Nord-Korea legger bort sine våpen og sitt atomprogram i løpet av kort tid, dersom nordkoreanerne forplikter seg til å kvitte seg med sitt arsenal, i henhold til avtalen Trump og Kim skrev under på etter toppmøtet i Singapore.

- Jeg er sikker på at utenriksminister Mike Pompeo i nær framtid vil diskutere med nordkoreanerne hvordan de skal gi fra seg alle sine masseødeleggelsesvåpen og missilprogrammer i løpet av ett år. Hvis de har tatt den strategiske avgjørelsen allerede, og de er villige til å samarbeide, kan vi få dette gjort ganske raskt, sa Bolton.