TVILER PÅ KIM: Amerikansk etterretning tviler på Kim Jong-uns atomintensjoner. De mener han ikke har noen planer om full atomnedrustning. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix
TVILER PÅ KIM: Amerikansk etterretning tviler på Kim Jong-uns atomintensjoner. De mener han ikke har noen planer om full atomnedrustning. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpixVis mer

Amerikansk etterretning tviler på Kim

Tror ikke Kim har noen intensjoner om full atomnedrustning

DIA tror Kim vil forsøke å skjule våpen og infrastruktur fra USA.

Den siste uka har flere kilder i amerikansk etterretning gitt uttrykk for bekymring for om Kim Jong-un har planer om å nedruste, og om han i det hele tatt har stanset noe av atomvåpenprogrammet.

Fredag la amerikansk etterretning fram en rapport der det kommer fram at det flere steder i Nord-Korea produseres anriket uran, og at nordkoreanerne har forsøkt å holde dette skjult for amerikanerne.

Tviler på Kims intensjoner

Nå skriver CNN at flere kilder i Defense Intelligence Agency (DIA), en etterretningsetat i det amerikanske forsvarsdepartementet, mener at Kim ikke har noen intensjoner om full atomnedrustning.

En av kildene sier til CNN at etterretningsbyrået tror at Kim offentlig kan komme til å gå med på atomnedrustning, i alle fall til en viss grad, men at han i realiteten vil forsøke å skjule våpnene og infrastrukturen fra USA.

Analysen kildene viser til blir for øyeblikket sirkulert i andre etterretningsbyråer i USA, for å se om de deler DIAs konklusjoner.

Dersom byråene gjør det, vil analysene bli det som kalles et «ferdig etterretningsprodukt» og bli presentert for toppene i Trump-administrasjonen.

Mandag sa David Albright, tidligere våpeninspektør i FN, at hans byrå har ny informasjon om et hemmelig nordkoreansk anlegg som produserer høyt anriket uran. Informasjonen skal komme fra vestlige etterretningsmyndigheter.

- På Kangsong bruker de gassentrifuger. De produserer uran for atomvåpen, sa Albright.

LETTE:: Dagbladet ble nektet inngang til luksushotellet St. Regis i Singapore, men en ansatt fortalte at han var glad for at Kim Jong-un dro. Samtidig fikk Dagbladet komme inn på et annet luksushotell i byen. Hotellet Donald Trump oppholdt seg på. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Bygger fortsatt

I slutten av forrige uke kom det som nevnt rapporter om at nordkoreanerne skal ha fortsatt produksjonen av anriket uran etter toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un 12. juni.

Dagbladet skrev også i forrige uke om ferske satellittbilder, som ifølge overvåknings- og analysegruppa 38 North, viser at landet har forbedret infrastrukturen ved atomanlegget Yongbyon.

De hevder ferske satellittbilder viser at Kims regime er i full gang med å bygge ut landets eneste kjente kjernefysiske anlegg som kan produsere materiale til atombomber.

Utbyggingen av infrastrukturen ved anlegget «fortsetter i et raskt tempo», ifølge 38 Norths analyse av kommersielle satellittbilder som ble tatt 21. juni i år.

Utbyggingen har pågått samtidig som den nordkoreanske lederen, Kim Jong-un, i møter med Donald Trump og den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in har forpliktet seg til å «arbeide for full kjernefysisk nedbygging på Koreahalvøya».

Rapportene som sår tvil om Kims intensjoner kommer like i forkant av at USAs utenriksminister Mike Pompeo igjen skal til Nord-Korea.

ATOMNEDRUSTNING: Natt til tirsdag norsk tid møttes USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un for en historisk signering. Her forklarer vi hva de to har signert. Video: Anna Näumann / Dagbladet Vis mer

Pompeo til Nord-Korea igjen

Mandag opplyste Det hvite hus at Pompeo drar dit igjen førstkommende torsdag, og at han blant annet skal møte Kim Jong-un, skriver NTB.

Besøket i Pyongyang blir Pompeos tredje til Nord-Korea.

- Pompeo reiser til Nord-Korea for å fortsette det pågående og viktige arbeidet med å fjerne atomvåpen fra Koreahalvøya, sier Sarah Sanders, pressesekretær ved Det hvite hus.

Pompeo har tidligere sagt at han vil dra til Nord-Korea for å få nordkoreanerne til å følge ord med handling.

- Vi har vært ganske tydelige på hva vi mener når vi snakker om full atomnedrustning, sa Pompeo under en høring i Senatet.

Fredag diskuterte Pompeo viktigheten av å fortsette de tøffe sanksjonene mot Nord-Korea i en samtale med Kinas utenriksminister, Wang Yi.

I telefonsamtalen skal de to også ha snakket om landenes «delte mål om å oppnå en fullstendig, verifiserbar og irreversibel atomnedrustning på Koreahalvøya».

En amerikansk delegasjon ledet av Sung Kim, USAs ambassadør til Filippinene, var søndag på grensen mellom Nord- og Sør-Korea, der de holdt samtaler med sine nordkoreanske motparter. Ifølge Sanders bidro samtalene til «videre framgang».

- Kan nedruste innen ett år

Det er også ting som tyder på at amerikanerne er svært interesserte i å se Nord-Korea ta grep i retning av atomnedrustning ganske raskt.

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, sa i helga til CBS News at USA kan sørge for at Nord-Korea legger bort sine våpen og sitt atomprogram i løpet av kort tid, dersom nordkoreanerne forplikter seg til å kvitte seg med sitt arsenal, i henhold til avtalen Trump og Kim skrev under på etter toppmøtet i Singapore.

- Jeg er sikker på at utenriksminister Mike Pompeo i nær framtid vil diskutere med nordkoreanerne hvordan de skal gi fra seg alle sine masseødeleggelsesvåpen og missilprogrammer i løpet av ett år. Hvis de har tatt den strategiske avgjørelsen allerede, og de er villige til å samarbeide, kan vi få dette gjort ganske raskt, sa Bolton.