Tror ikke Livni blir statsminister

Høyrepartiene og nasjonalistene vil skvise henne, mener PRIO-forsker.

VALGVINNER: Med knappest mulig margin ligger utenriksminister Tzipi Livni og Kadima-partiet an til å vinne valget. Foto: REUTERS/Gil Cohen Magen/SCANPIX
VALGVINNER: Med knappest mulig margin ligger utenriksminister Tzipi Livni og Kadima-partiet an til å vinne valget. Foto: REUTERS/Gil Cohen Magen/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tzipi Livni og Kadima-partiets knepne valgseier over forhånds-favoritten Benjamin Netanyahu fra Likud-partiet betyr ikke at israelsk politikk vil ta en helt ny retning.

- Det er en feiloppfatning at Kadima er et venstreparti. Det er et utbryterparti av Likud. Valgresultatet viser ikke at israelerne står på venstresida, sier PRIO-forsker og Israel-ekspert Hanne Eggen Røislien til Dagbladet.no.

Netanyahu får høyrestøtteMed 99 prosent av stemmene talt opp, har Livni vunnet 28 av nasjonalforsamlingen Knessets 120 seter. Likud-partiet har 27. For å danne regjering må Livni ha med seg 61 mandater fra nasjonalforsamlingen.Etter israelsk lov skal president Shimon Peres konsultere med alle partiene i Knesset om hvem de vil ha som statsminister. Dersom de religiøse partiene og høyrepartiene stiller seg bak Netanyahu, er det han som får sjansen.

Derfor er det lite sannsynlig at Israel får sin første kvinnelige statsminister siden Golda Meir. Skal det skje må Livni fri til Avigdor Liebermans nasjonalistparti Israel Beiteinu (Israel er vårt hjem).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer