VALGVINNER: Med knappest mulig margin ligger utenriksminister Tzipi Livni og Kadima-partiet an til å vinne valget. Foto: REUTERS/Gil Cohen Magen/SCANPIX
VALGVINNER: Med knappest mulig margin ligger utenriksminister Tzipi Livni og Kadima-partiet an til å vinne valget. Foto: REUTERS/Gil Cohen Magen/SCANPIXVis mer

Tror ikke Livni blir statsminister

Høyrepartiene og nasjonalistene vil skvise henne, mener PRIO-forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Tzipi Livni og Kadima-partiets knepne valgseier over forhånds-favoritten Benjamin Netanyahu fra Likud-partiet betyr ikke at israelsk politikk vil ta en helt ny retning.

- Det er en feiloppfatning at Kadima er et venstreparti. Det er et utbryterparti av Likud. Valgresultatet viser ikke at israelerne står på venstresida, sier PRIO-forsker og Israel-ekspert Hanne Eggen Røislien til Dagbladet.no.

Netanyahu får høyrestøtte
Med 99 prosent av stemmene talt opp, har Livni vunnet 28 av nasjonalforsamlingen Knessets 120 seter. Likud-partiet har 27. For å danne regjering må Livni ha med seg 61 mandater fra nasjonalforsamlingen.

Etter israelsk lov skal president Shimon Peres konsultere med alle partiene i Knesset om hvem de vil ha som statsminister. Dersom de religiøse partiene og høyrepartiene stiller seg bak Netanyahu, er det han som får sjansen.

Derfor er det lite sannsynlig at Israel får sin første kvinnelige statsminister siden Golda Meir. Skal det skje må Livni fri til Avigdor Liebermans nasjonalistparti Israel Beiteinu (Israel er vårt hjem).

- Jeg vil si at det er mindre sannsynlig at Livni blir statsminister. Skulle det mot all formodning skje vil det gi en ustabil koalisjonsregjering. Hun og Lieberman er grunnleggende uenig i en rekke sentrale spørsmål, sier Røislien.

Der den 50 år gamle Livni, født og oppvokst i Israel, er villig til å gå i dialog om tilbaketrekking av jødiske bosettinger, tilbakevending av palestinske flyktninger og deling av Jerusalem, står den russiskfødte Lieberman steilt imot. Den manglende viljen til å diskutere disse spørsmålene, gjør det vanskelig å få i stand forhandlinger med palestinerne, som stiller disse tre punktene som betingelser for dialog.

Liebermans parti fikk valgvind i seilene med sin anti-arabiske retorikk og slagordet «Ingen lojalitet, intet statsborgerskap».

Ikke siste sjanse
Med både Livnis valgseier og Liebermans økte oppslutning har de israelske velgerne signalisert at de ønsker forandring.

- De har vist at de ønsker et nytt lederskap, ikke det gamle etablissementet og de samme gamme lederne. Livni har kjørt på det at hun har en plettfri vandel, i motsetning til både Olmert og Netanyahu, sier Røislien.

- Var dette Livnis eneste sjanse til å bli statsminister?

- Nei, men det er klart det er leit. Hun kunne ha kastet seg på Obama-vinden og kjørt dialog. Men hun er såpass ung og har vært såpass kort tid i politikken at hun vil få flere sjanser, sier PRIO-forskeren.

Hun omtaler Livni som en pragmatiker som har gått i skole hos Ariel Sharon.

- Når hun er villig til å føre dialog er ikke det for å være snill med palestinerne, men ut fra hensynet til hva som er best for Israel.

PRIO-forskeren sier en Netanyahu-regjering vil kunne åpne for forhandlinger med palestinerne, men at det ville være vanskelig all den tid det palestinske lederskapet er splittet og israelerne ikke vil snakke med Hamas.

NEPPE: PRIO-forsker Hanne Eggen Røislien tror det skal mye til for at Tzipi Livni blir statsminister. Foto: PRIVAT
NEPPE: PRIO-forsker Hanne Eggen Røislien tror det skal mye til for at Tzipi Livni blir statsminister. Foto: PRIVAT Vis mer