- Tror ikke Mette-Marit ønsker å bli dronning

Mette-Marits far, Sven O. Høiby, skryter av kjærlighetesforholdet mellom datteren og kronprins Haakon, men han tror ikke hun ønsker å bli dronning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Men hvis det skulle bli nødvendig for henne å ta på seg en slik oppgave, er jeg sikker på at hun mestrer det, sa Sven O. Høiby i NRK1s Redaksjon 21 i går kveld. Han mener datteren i så fall vil se på dronningrollen som «en jobb».

Han beskriver forholdet mellom datteren og kronprinsen som veldig godt.

- Det er sjelden å se at kjemien mellom to unge mennesker stemmer så godt som det gjør mellom de to, sier Mette-Marits far.

Han er ikke redd for at presset på det unge paret skal drepe kjærligheten mellom dem.

Høiby har ikke et vondt ord å si om sin celebre «svigersønn», og mener det hele er et lykketreff for datteren.

- Rent bortsett fra at han er tronarving, så kunne hun vel ikke ha funnet en bedre kar...

Kommentarer om at kronprinsens forhold til Mette-Marit innebærer en svekkelse og alminneliggjøring av monarkiet, tar Høiby foreløpig med knusende ro. - Vi får bare la tida jobbe for de unge, så tror jeg nok vi etter hvert vil få se en annen vinkling.

Han beskriver Mette-Marit som ei vanlig, norsk jente med meningers mot, som ikke alltid er enig med sin far.

- Hun er moden nok, har erfaring nok og «guts» nok til å takle de oppgavene hun blir stilt overfor, sier han. Og røper at datteren slett ikke spurte ham til råds før hun valgte å bli samboer.

Da han først fikk nyheten om at Mette-Marit og kronprinsen var blitt kjærester, valgte han å ta det hele med en klype salt. I likhet med resten av familien, inntok han en «vente og se»-holdning. Redd ble han ikke, selv om datteren plutselig var en sterk kandidat til å bli vår neste dronning.

- Dette er bare en gledelig ting som har skjedd Mette-Marit, sier han.