Coronaviruset

Tror ikke munnbind øker smitte

Smittevernoverlege Egil Lingaas ved OUS tror bruk av munnbind vil kunne hjelpe mer enn det skader.

MUNNBIND: Smittevernoverlege Egil Lingaas ved Oslo universitetssykehus tror hjemmelagde munnbind vil kunne redusere dråpesmitten såpass mye at det har en effekt for befolkningen - men understreker at det er mange variabler inne i bildet. Foto Bjørn Sigurdsen / NTB scanpix
MUNNBIND: Smittevernoverlege Egil Lingaas ved Oslo universitetssykehus tror hjemmelagde munnbind vil kunne redusere dråpesmitten såpass mye at det har en effekt for befolkningen - men understreker at det er mange variabler inne i bildet. Foto Bjørn Sigurdsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
LES ALT OM CORONA

- Jeg har vondt for å tro at bruk av munnbind samlet sett fører til økt risiko for smittespredning.

Det sier smittevernoverlege Egil Lingaas til Dagbladet. Han er leder for Avdeling for smittevern ved Oslo universitetssykehus.

Spørsmålet om munnbind for antatt friske personer er nok en gang i vinden etter at Aftenposten denne uka, og seinere også Dagbladet, omtalte en rapport fra Det europeiske smittevernbyrået (ECDC).

Anbefaler ikke munnbind

I den aktuelle rapporten, utarbeidet av ECDC og publisert 8. april, konkluderes det med at «bruk av munnbind i samfunnet kan vurderes, særlig når man oppsøker folksomme, avgrensede rom, som dagligvarebutikker, kjøpesentre eller benytter seg av kollektivtrafikken».

Rapporten konkluderer også med at bruk av ikke-medisinske munnbind - for eksempel av tøy - kan vurderes. Samtidig understreker ECDC at de baserer dette på «begrenset og indirekte» dokumentasjon.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler per dags dato ikke munnbind utenfor helsetjenesten.

På sine nettsider skriver de at det ikke finnes systematiske oversikter som viser beskyttende effekt av munnbind på antatt friske personer, verken mot covid-19 eller andre virale luftveisinfeksjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer