Tror ikke muslimer sto bak WTC

Muslimer verden over tror ikke at muslimer sto bak terrorangrepene 11. september. Mange mener at USA selv har skylden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det oppsiktsvekkende resultatet kommer fram i stor internasjonal meningsmåling det amerikanske Gallup-instituttet har foretatt i arabiske og muslimske land.

Tross utallige nyhetsmeldinger om at 15 av de 19 kaprerne som deltok i terroraksjonene 11. september var saudiarabere, er det bare 18 prosent av de spurte i til sammen seks land som tror arabere står bak angrepene, ifølge avisen USA Today.

Avisen refererer opplysninger fra Gallup-instituttets måling.

Anekdoter

Mange av de spurte gir Israel eller USA selv skylden, skriver avisen. De som gjør det, baserer seg på anekdoter av forskjellig slag som har lite å gjøre med hva som faktisk skjedde i USA 11. september.

Gallup opplyser at instituttet har intervjuet i alt 9.924 personer ansikt til ansikt i de ni landene Saudi-Arabia, Iran, Pakistan, Indonesia, Tyrkia, Libanon, Kuwait, Jordan og Marokko i desember og januar.

Rundt halvparten av verdens muslimer bor i disse landene, men ikke alle spørsmål ble stilt i alle land, ifølge TV-kanalen CNN.

Bare 9 prosent av de spurte mente USAs krigføring mot Taliban-regimet og Osama bin Ladens nettverk al-Qaida var moralsk forsvarlig, mens 77 prosent sa krigføringen var moralsk uforsvarlig.

Negativt på USA

Gallup har også funnet ut at to tredeler av befolkningen i ni hovedsakelig muslimske land ser negativt på USA, mens en tredel har et positivt syn, ifølge CNNs referat fra meningsmålingen som noen kaller den mest utfordrende oppgaven i Gallups historie.

I synet på USAs president George W. Bush er 58 prosent av de spurte negative, mens 11 prosent er positive, melder CNN.

Resultatene er foreløpig ikke offentliggjort av Gallup selv.

De helhetlige resultatene er gitt på grunnlag av det totale antall intervjuer, uten statistisk tilpasning til hvert enkelt lands befolkning. Feilmarginene utgjør fra 2 prosent i Pakistan til 4 prosent i Saudi-Arabia, Jordan og Kuwait, ifølge USA Today.

(NTB)