Tror ikke på angrende voldsmenn

- Har en mann først begynt å slå, er en barriere brutt, mener landets eneste politimann som har vold i hjemmet som spesialområde. Han tror ikke på menn som bare sier de angrer voldsbruken, og lover aldri å gjøre det igjen. Men det fins hjelp for angrende voldsmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gunnar Jenssen ved Bergen politidistrikt har en sjelden jobb. Han er den eneste politimannen i Norge som har avdekking av vold i hjemmet som sin hovedoppgave. I to år har han jobbet for å redusere problemet i Bergen, en tilsynelatende enorm oppgave. Jenssen regner med at 95 prosent av all familievold aldri kommer for en dag. Han har ingen tro på angrende syndere.

- Har man først gått over den terskelen at man slår, er det veldig stor sjanse for at man vil slå igjen. Hvertfall innenfor det samme forholdet, sier Gunnar Jenssen til Dagbladet.no.

Han understreker at det er stor usikkerhet rundt vold i hjemmet - hemmelighetskremmeriet er stort, og voldsmennene slipper ofte unna med en unnskyldning og forsikring om at det aldri skal gjenta seg.

- Den som sier han skal slutte er bare troverdig dersom han erkjenner at han har et problem, og er villig til å gå i terapi, mener Jenssen.

De siste dagene har debatten rast om hvorvidt kvinnen, det er flest kvinner som er voldsutsatt, har delvis skyld i volden. Jenssen ønsker ikke å delta i debatten, men mener det er viktig for voldsutsatte kvinner at ting settes på plass.

- Den som utøver vold har skyld i sin voldsutøvelse, slår Jenssen fast. Menn kan forlate åstedet dersom de blir sinte. Dette er noe av det politiet forklarer kvinner som oppsøker dem.

- Det betyr mye for kvinnene å høre dette fra politiet, sier Jenssen.

Hjelp til menn

Årsakene til at menn slår er dårlig kartlagt. Enkelte peker på vold i barndomshjemmet, det er heller ikke klart om en mann som slår i ett forhold vil slå i et annet. Ved Sør-Trøndelag psykiatriske sykehus tilbyr de hjelp til menn som vil slutte å slå. Etter seks måneders terapi har ni av ti menn sluttet å slå, ifølge en evalueringsrapport fra i år. Undersøkelsen er gjennomført blant mennenes partnere, ofrene for volden.

- Vi hadde håp om at resultatene skulle bli positive. Men det er ikke godt nok før ti av ti har sluttet å slå, sa prosjektleder Grethemor Skagseth Haugan til Adresseavisen for en tid siden.

145 menn i alderen 18 til 73 år har gjennomgått behandlingen og fått hjelp til å mestre sinnet.

Alternativ til vold har også behandlingstilbud til voldsutøvende menn.