DREPT: Hilda Feste(98) ble funnet drept i sin leilighet om kvelden 1. januar i år. Foto: Privat
DREPT: Hilda Feste(98) ble funnet drept i sin leilighet om kvelden 1. januar i år. Foto: PrivatVis mer

Tror ikke på bevisene

19-åringen som er tiltalt for voldtekt og drap på Hilda Feste (98) sier han ikke tror på bevisene i saken mot ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): I sin forklaring i Nordhordland tingrett sier han at han ikke kan forstå at putetrekket tilhørende avdøde Hilda Feste ble funnet i en sort plastsekk i soverommet hans.

Putetrekket og tre tøyfiller med blod ble funnet da politiet ransaket bopelen som ligger rundt 100 meter i luftavstand fra åstedet i Gamleheimshagen i Os. Avdødes DNA ble funnet på dette blodet. Hennes blod ble også funnet på inngangsdøra til morens bopel og i trappen ned til soverommet hans.

- Fikk sjokk
Aktor og statsadvokat Gert Johan Kjelby spør om hvordan han reagerte på at putetrekket ble funnet i hans soverom med hennes DNA. Da tiltalte ble spurt om dette første gang i avhør, sier han at han fikk sjokk, og ikke ville la seg avhøre mer før han fikk snakket med sine advokater om den dramatiske opplysningen.

- Jeg kan ikke forklare hvordan dette har kommet inn i huset til min mor og i sekken på soverommet mitt. Jeg forstår ingenting av dette, sier 19-åringen.

- Tror du ikke disse funnene er riktige?

- Nei, det gjør jeg ikke, svarer 19-åringen.

Politiførstebetjent Carl Petter Leganger fra Vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon har hatt ansvar for den taktiske etterforskningen i saken. Han forklarer i retten at politiet undersøkte andre spor i saken, men at disse ble avsluttet ganske raskt etter at personer ble sjekket ut av saken.

- Fullverdig DNA
- Vi fikk inn en rekke mer og mindre velfunderte tips om en rekke personer, også fra synske personer. I drapssaker får vi enten gjennombrudd de første dagene, eller det kan bli en langvarig etterforskning. Vi hadde håndflateavtrykk og fotavtrykk, men ingen treff i DNA-registeret.

21. februar fikk etterforskningsledelsen beskjed fra Kripos om at avtrykkene på åstedet stammet fra 19-åringen som nå er tiltalt i saken.

- Vi hadde handflateavtrykk og fotavtrykk avsatt i blod, og fikk vite at dette stammet fra tiltalte eller en mannlig nær slektning av ham. Det førte til at vi pågrep tiltalte og startet avhør med ham. Vår erfaring er at han har vært konsekvent i alle avhør om at han ikke husker noe fra da han forlot kameraten sin og til han ble vekket hjemme av moren dagen etter, forklarer Leganger.

Tiltalte ble varetektsfenglset 24. februar og avhørt flere ganger etter dette. Analyser ble gjort på Folkehelseinstituttet og ved et laboratorium i Tyskland. Det ble blant annet funnet fullverdig DNA av tiltalte innenfor glidelåsen i buksen til Hilda Feste.

- Én gjerningsmann
Vitneforklaringer og bilder fra overvåkingskameraer i og rundt Os sentrum viser at han skal ha hatt tid til å bevege seg opp til avdødes leilighet i Gamleheimshagen. Et kamerabilde viser at han skal ha vært nær sentrum klokka 20.57.

- Vi vet når trygghetsalarmen ble utløst og ble registrert i alarmsentralen. Videre vet vi når hjemmesykepleien ble varslet. Alarmen ble utløst rundt klokka 21.12. Ut fra alle opplysninger vi hadde i saken, var konklusjonen at det var én gjerningsmann, ikke flere, forklarer Carl Petter Leganger.

ETTERFORSKER: Politiførstebetjent Carl Petter Leganger forteller om en omfattende etterforskning i drapssaken fra Os. Foto: Leif Stang/Dagbladet
ETTERFORSKER: Politiførstebetjent Carl Petter Leganger forteller om en omfattende etterforskning i drapssaken fra Os. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer