Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror ikke på drapssiktedes Dexter-forklaring

Prosedyrer i Faiza-saken i Asker og Bærum tingrett.

PROSEDYRER: Statasadvokat Carl Fari (til høyre) holder sine prosedyrer og mener Nyfløt og Kahn bør dømmes for overlagt drap. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
PROSEDYRER: Statasadvokat Carl Fari (til høyre) holder sine prosedyrer og mener Nyfløt og Kahn bør dømmes for overlagt drap. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASKER (Dagbladet): Det er nest siste dag i rettssaken mot Håvard Nyfløt (26) og Shamrez Khan (29) i Asker og Bærum tingrett.

Aktor, statsadvokat Carl Fari startet med sin prosedyre.

Han mener det er fire ubestridte fakta i Faiza-saken som er nok til å fastslå at de tiltalte hadde til hensikt å drepe. Han ville legge ned påstand om at begge tiltalte blir domfelt etter tiltalen for overlagt drap.

- Det er fire fakta i denne saken som er uomtvistet. Vi vet at Nyfløt spadde opp gropen på Solli to-tre dager før drapet skjedde. Vi vet at han bortførte Faiza på oppdrag fra Khan og at bortføringen endte med at Nyfløt forvoldte Faizas død. Og til slutt vet vi at det ikke var Khan som endte i gropen, men Faiza, sa Fari, skriver NTB.

- Disse fire forholdene underbygger med styrke at dette har vært en drapshandling og ikke bare en bortføring. Både Khan og Nyfløt må ha en troverdig forklaring på hvorfor det forholder seg sånn. Den forklaringen har de ikke gitt, sa han.

Han brukte første delen på tiltalte Håvard Nyfløt (26).

Tror ikke på Dexter-forklaring Nyfløt har forklart seg en rekke ganger, og gitt fem ulike hovedforklaringer. Fari forsøkte å så tvil om man kunne ha tillit til noe av det han har forklart.

Nyfløt har blant annet sagt at han har vært inspirert av tv-serien Dexter, og at det ikke var meningen å drepe Faiza Ashraf, men å ta livet av Shamrez Khan.

- Det er en kortvarig inspirasjon. Nedlastningen fra nettet startet 25. januar, og kan man legge hans forklaring til grunn, så begynte han å se på Dexter i desember-januar. Det kom i en periode alt var vanskelig for ham, og han var mottakelig for påvirkning. Men det tok ikke lang tid fra fascinasjon til aggering. Det må være lov å stille spørsmål om dette kan gå så fort - krever det ikke sterkere fascinasjon? sa Fari.
Nyfløt har sagt at det ikke var meningen å drepe Faiza.
Kveling med strips Men aktor Fari spør hvorfor Nyfløt la strips rundt halsen på Faiza om hensikten ikke var å drepe. Han peker også på at obduksjonen viser at Faiza døde ved kvelning på grunn av strips:

- I første forklaring sier han at strips ble brukt som halsbånd, men strips er uegnet som halsbånd, strips er åpenbart velegnet til å kvele, sier Fari.

REKONSTRUKSJON: Påtalemyndighetene tror ikke på Håvard Nyfløt når han sier det ikke var meningen å drepe Ashraf. Her fra politiets rekontruksjon som hvordan Nyfløt stripset kvinnen. Foto: Politiet
REKONSTRUKSJON: Påtalemyndighetene tror ikke på Håvard Nyfløt når han sier det ikke var meningen å drepe Ashraf. Her fra politiets rekontruksjon som hvordan Nyfløt stripset kvinnen. Foto: Politiet Vis mer

Nyfløt hadde heller ikke noe utstyr med seg for å fjerne stripsene. Da han tok det av Faiza, som allerede var død, tok han i bruk en øks.

Fari mener også at Nyfløts ulike forklaringer ikke vitner om at det var snakk om en kidnapping.

I sin rettslig forklaring forteller 26-åringen at han strammet stripsen, men ikke strammet til.

Han la Faiza i bagasjerommet, og lukket bagasjelokket, før han satte seg selv inn i bilen for å tenke. Så ombestemte han seg, men da var det for seint, har han forklart.

- Han har hele tiden sagt at hun døde ved et uhell, det er en nærliggende tolkning. Men han beskriver ikke et uhell, han beskriver hvordan han drepte Faiza, sier Fari.

Fari trakk også frem at Nyfløt bare forklarte seg riktig når han fikk fremlagt bevis som tilsa at han forut hadde løyet.

BORTFØRT OG DREPT: Faiza Ashraf.
Foto: Politiet
BORTFØRT OG DREPT: Faiza Ashraf. Foto: Politiet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media