Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror ikke på EU-politiet

LYON (Dagbladet): Flertallet på Stortinget tror EUs politiorganisasjon Europol er løsningen på kampen mot internasjonal kriminalitet. Eksperten Iver Frigaard mener Interpol holder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det finnes ikke noe vidundermiddel mot internasjonal kriminalitet, sier Iver Frigaard, tidligere politiinspektør i overvåkingspolitiet. Han er i dag sjef for Interpols Europa-seksjon.

Frigaard er undrende til den internasjonale politidebatten som de siste dager har pågått i Stortinget.
Debatten resulterte i at flertallet - Ap, H og Frp - har pålagt regjeringen å utrede en tilknytning til EUs overnasjonale politiorganisasjon Europol.

- En drøm

- Jeg tror heller ikke Europol vil få noen avgjørende betydning i arbeidet mot internasjonal og organisert kriminalitet, sier Iver Frigaard.
Da Tysklands tidligere forbundskansler Helmuth Kohl lanserte Europol, så han for seg et europeisk FBI, et overnasjonalt politi som skulle jobbe på tvers av de gamle nasjonalgrensene i Europa.

- Drømmen om et føderalt europeisk politi er skrinlagt, også av Europol selv. Det virker som om debatten om Europol hjemme i Norge er basert på manglende kunnskap om virkeligheten, sier Iver Frigaard til Dagbladet.
Ifølge Frigaard verken kan eller vil Europol bli en operativ politiorganisasjon, derimot en base for informasjon og analyse for medlemslandene i unionen.

- Medlemmene i Interpol får den samme informasjonen gjennom vårt system. Forskjellen er at Europol har 15 medlemmer, Interpol har 178 medlemsland, sier Frigaard.

- Vi er effektive

Frigaard vedgår at Interpol var en papirmølle, preget av mangel på effektivitet.
- I dag har vi utviklet Interpol til en effektiv politiorganisasjon uten urimelig dobbeltarbeid.

Interpol har laget en database over stjålne biler, som er tilgjengelig for alle medlemslandene. Ved hjelp av en bærbar datamaskin og en mobiltelefon kan politifolk over hele verden undersøke om et kjøretøy er stjålet. Mer enn en million stjålne biler er registrert i databasen.

Siste halvår i fjor fant politiet igjen 3000 biler i Russland som var stjålet i andre land. 12 av bilene var tatt i Norge.

- I løpet av kort tid kommer vi med liknende baser for etterlyste personer, savnede barn og kunst, sier Frigaard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media