Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror ikke på finansprofil om champagnevold: - Forklaringen er til dels oppkonstruert

Aktor ber om ett år og to måneders fengsel for finansprofil etter slåsskamp med forretningsadvokat. Forsvarerne mener han handlet i lovlig nødverge.

BER OM FENGSEL: Aktor, politiadvokat Renate Myhre Medby, ber om ett år og to måneders fengsel for finansprofilen (47). Hans advokater mener han må frifinnes. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
BER OM FENGSEL: Aktor, politiadvokat Renate Myhre Medby, ber om ett år og to måneders fengsel for finansprofilen (47). Hans advokater mener han må frifinnes. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor Renate Myhre Medby ba i Oslo tingrett i dag om ett år og to måneders fengsel for grov kroppsskade på en forretningsadvokat på en innflyttingsfest på Frogner i 2016.

Politiet mener finansprofilen (47) stakk en forretningsadvokat (57) med et champagneglass. 57-åringen kom fra hendelsen med flere skader, arr og kutt. I løpet av de tre dagene i retten har det imidlertid blitt tydelig at det var en konflikt og krangel mellom de to som startet i husets andreetasje.

Etter flere vitneforklaringer og forklaringer fra den tiltalte og fornærmede ble det klart at fornærmede før dyttet tiltalte slik at han falt over en sofa. Deretter ble det ny konfrontasjon i husets førsteetasje der fornærmede først tok tak i tiltaltes skjortekrage.

- Han gir seg ikke

Det var i tumultene etterpå forretningsadvokaten fikk skadene. Ifølge ham ble han truffet av finansprofilens champagneglass i venstre kinn slik at det knuste. Finansprofilen hevder han forsøkte å skubbe vekk fornærmedes arm som en refleks mens han ble holdt.

Aktor Medby begrunnet påstanden med skadene fornærmede ble påført. I tillegg understreket hun i sin prosedyre at tiltalte ikke slapp champagneglasset, skriver Nettavisen.

- Det kommer et slag fra tiltalte. Han holder glasset og han fortsetter med aktive armbevegelses med glasset han i hånda. Han gir seg ikke, sier aktoren til Dagbladet.

Tiltalte har hele tida sagt at fornærmede var den aggressive parten. Hans forsvarere la ned påstand om frifinnelse og mener finansprofilen handlet i lovlig nødverge.

- Jeg sier ikke at fornærmede er uten skyld. Han var aktiv i det som var et basketak. Men her er skadene så store og konsekvensene kan være fatal, sier Medby.

- Oppkonstruert

Flere personer har vitnet i saken. Flere av dem forklarte at fornærmede virket mer sint enn tiltalte. Ingen var imidlertid direkte øyevitner til selve handlingen med glasset.

- Hendelsesforløpet er kort. Dette går også på troverdigheten i tiltaltes forklaring. Han kan ikke høres med den forklaringen. Den er til dels oppkonstruert og beleilig, sier Myhre Medby.

Tiltaltes to forsvarere, Mette Yvonne Larsen og Bendik Falch-Koslung, mener tiltalte må frifinnes og at han handlet i lovlig nødverge.

Larsen peker spesielt på to vitner som har betegnet slaget med glasset som en refleks.

- Ingen har sett at han har slått i det hele tatt. Hva man bygger påstanden på da, er vanskelig å forstå. Jeg hadde håpet aktor så på beviskravet og la ned påstand om frifinnelse. Det er en slåsskamp hvor fornærmede går til angrep. Det er han som er sint, sier Larsen til Dagbladet.

- Strupetak mot veggen

Forsvarer Bendik Falch-Koslung understreker at tiltalte måtte reagere raskt.

- Angrepet var påbegynt, og han måtte handle svært raskt. Det han ble utsatt for hadde stort skadepotensial. Han sto med strupetak opp mot veggen, sier Falch-Koslung i sin avsluttende prosedyre.

Den tiltalte har hele tida forklart at fornærmede var den hissige og aggressive på festen.

- Tiltalte prøver å ignorere denne hissige mannen som skal ut å slåss, sier forsvareren.

- Han må frifinnes fordi handlingen er lovlig og foretatt i lovlig nødverge.

Hans forsvarere mener samtidig aktoratet legger opp til en «ekstremt høy påstand».

- Man får inntrykk av at det er for å kamuflere at man har en svært dårlig sak, sier han.

Furore i finansmiljøet

Flere personer som var til stede på festen, vitnet i Oslo tingrett. Blant dem var det stor enighet om at stemningen på festen var god. Det var mingling, fingermat og champagne i glassene. På et tidspunkt ble det imidlertid satt en demper på festen da de to involverte havnet i bråk.

– Det var masse, masse blod på gulvet og veggene. Tiltalte sto igjen med et champagnestett som jeg tok ut av hånda hans, sa en mann som serverte på festen i oktober 2016.

At det var blod etter hendelsen, er en av få ting den tiltalte, en norsk finansprofil (47) og den fornærmede, en forretningsadvokat (57), var enige om under saken i Oslo tingrett i dag.

FORSVARER: Mette Yvonne Larsen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
FORSVARER: Mette Yvonne Larsen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Hendelsen på innflyttingsfesten har skapt furore i finansmiljøet. Festverten, en eiendomsinvestor (73) skal ha blitt «fly forbanna» da hendelsen havnet i VG dagen etterpå. Samtidig skal en kjent skikkelse i Oslo finansverden ha forsøkt å skvære opp mellom de to, og sagt at de burde klare det uten politiets involvering.

Begge de to mennene, som kjente hverandre fra tidligere, gikk imidlertid til anmeldelse av hverandre og har ikke hatt kontakt siden. Finansprofilens motanmeldelse ble endelig henlagt da statsadvokaten og riksadvokaten opprettholdt politiets henleggelse 26. april i år etter bevisets stilling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media