Tror ikke på helvete

Norske prester i ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske prester synes samboerskap er greit og tror ikke at helvete finnes. Det viser en ny undersøkelse som er gjort av Paul Leer-Salvesen, som selv er teolog. Det skriver Vårt Land.

Leer-Salvesen har gjort dybdeintervju med 19 prester i Oslo bispedømme og i Agder bispedømme på Sørlandet. Og svarene viser at norske prester slett ikke er så konservative som mange tror.

  • De fleste av prestene støttet «ansvarlig homofilt partnerskap», homofile som ville bli partnere og leve trofaste hos hverandre. Bare fire prester er fortsatt mot partnerskap. Mange har endret syn de siste årene, ofte etter å ha møtt homofile.
  • Prestene mener fortsatt at ekteskap er best, men aksepterer forpliktende samboerskap.
  • Ingen tror på pine i helvete etter døden. Men prestene tror helt klart på at det finnes flere utganger av livet.


    Samtidig er prestene tydelig konservative i flere bibelske spørsmål. Blant annet tror de at Maria var jomfru da hun ble gravid. De tror også på Bibelens konkrete beskrivelser av at Jesus sto opp igjen etter å ha vært død i tre dager. Leer-Salvesen mener nå at Kirken offentlig bør gå ut og si at forpliktende samboerskap er akseptabelt. Han synes også at Kirken klart må gå ut og si at det finnes flere syn på homofili: Mens noen aksepterer homofilt samliv, er fortsatt andre mot dette, og begge sider må ha lov til å stå for sitt syn.