Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror ikke på innbrudd

Ingenting tyder på at ekteparet Orderud hadde mye penger eller store verdier liggende i kårboligen i Sørum. - Opplysninger vi har fått fra et vitne sier snarere at de tvert imot ikke hadde det, sier politiadvokat Tom Danielson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbruddsteorien har vært en av de heteste etter at det ble klart at det var en inntrenger som hadde tatt livet av Anne Orderud Paust og foreldrene hennes. Et knust vindu på baksiden av eneboligen kunne tyde på at ukjente gjerningsmenn hadde slått til mot familien, i håp om å finne penger. Dessuten ble politiet allerede for to år siden kjent med at navnet Orderud sto på en liste som kriminelle hadde over eldre mennesker som de lett kunne gjøre innbrudd hos.

Men nå tyder mye på at innbruddsteorien kan få stadig mindre betydning i politiets arbeid for å løse trippeldrapssaken. Danielson vil imidlertid ikke bidra til å vektlegge den ene teorien foran den andre:

- På et så tidlig tidspunkt må vi jobbe bredt, sier han til NTB.

Anne Orderud Paust (47) og hennes foreldre ble funnet drept i foreldrenes hus i Sørum i Akershus søndag formiddag. Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at de tre ble tatt av dage med skytevåpen.

Ikke profesjonelt

Politiets hovedinntrykk er at trippeldrapet i Sørum ikke ser ut til å være profesjonelt utført.

- Vi har ikke inntrykk av at den eller de som drepte, kom, skjøt og dro. En slutning vi kan trekke ut fra dette, er at vi ikke tror drapet er politisk motivert, sier Danielson. Han bekrefter at de tre drepte ble funnet i forskjellige rom.

Politiet utelukker ikke at Anne Orderud Paust ble drept av de samme menneskene som utførte attentatforsøkene mot henne og hennes ektemann Per Paust i fjor sommer. Anne Orderud Paust hadde politibeskyttelse inntil kort tid før hun ble drept, sier Oslos politimester Ingelin Killengreen. Oslo politidistrikt har tilbudt politiet på Romerike assistanse i etterforskningen av attentatsporet.

Sjelden drap

- Det at de ble funnet i forskjellige rom svekker teorien om at det er en innbruddstyv som har drept i affekt, etter å ha blitt oppdaget. Det skjer ikke ofte at en innbruddstyv begår drap fordi han blir oppdaget, sier rettspsykiater Kjell Noreik til NTB.

Han har lang erfaring som rettspsykiater, og er spesialist i psykiatri og professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo.

Krangel, sjalusi, sinnslidelse eller psykiske problemer er det som oftest ligger bak et drap. Vinning er et langt sjeldnere motiv, viser tall fra Kripos.

I kun to av ti drapssaker har gjerningsmannen ikke noe kjent forhold til offeret, viser statistikk for perioden 1993-98.

- Vi kjenner statistikken, men den utelukker ingen, sier Danielson.

- Følte seg ikke tuet

Politiet har foreløpig ikke avhørt personer fra det kriminelle miljøet, men har konsentrert seg om den nærmeste familien. Danielson sier at det har kommet fram interessante opplysninger i avhørene av Anne Orderud Pausts bror og onkel.

Den drepte Kristian Orderud tapte i fjor høst en rettssak mot sønnen om gårdsoverdragelsen. Denne dommen var anket, og Orderud ventet på å få saken opp igjen på nytt for Eidsivating lagmannsrett. Marie og Kristian Orderuds advokat i saken, Ole Edward Hagen, sier til NTB at ekteparet følte saken meget belastende, men at han ikke kjenner til at de følte seg truet av sin sønn.

- Jeg opplevde ikke at foreldrene var redde, men saken førte til at det ble et personlig vanskelig forhold mellom foreldrene og sønnen, og det var liten eller ingen kontakt mellom dem, sier Hagen.

(NTB)