SKEPTISK TIL MONSEN:  Lars Monsen fortalte forrige uke at han har borrelia og har slitt med store smerter. Det tror ikke overlege og tidligere smittevernekspert Preben Aavitsland noe på. Han har lenge vært svært skeptisk til behandlingsmetoden som Monsen mener har redder livet hans. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/Dagbladet
SKEPTISK TIL MONSEN: Lars Monsen fortalte forrige uke at han har borrelia og har slitt med store smerter. Det tror ikke overlege og tidligere smittevernekspert Preben Aavitsland noe på. Han har lenge vært svært skeptisk til behandlingsmetoden som Monsen mener har redder livet hans. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/DagbladetVis mer

Tror ikke på Lars Monsens flått-sykdom

Smittevernsekspert Preben Aavitsland betviler villmarksmannens borreliose-historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag fortalte Lars Monsen at han hadde oppsøkt den omstridte privatklinikken Norsk borreliose senter i Oslo for å få behandling mot den flåttbårne sykdommen lyme borreliose.

Monsen sa han har vært gjenom et «smertehelvete» med borrelia - tross at tester hos fastlegen tilsa at han ikke hadde dette.

- Det finnes trolig tusenvis av nordmenn der ute som er hardere rammet enn meg, som ikke får hjelp av det norske helsevesenet, og som har fått livene sine ødelagt, skriver Monsen på sinn blogg.

Det fikk overlege og tidligere smittevernekspert ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, til å reagere. Han har tidligere vært avdelingsdirektør i divisjon for smittevern.

STO FRAM PÅ TV:  Lørdag fortalte Lars Monsen at han ble alvorlig sjuk på programmet «Lindmo» på NRK. - Jeg fulgte magefølelsen og det redda livet mitt. Hvis jeg hadde fulgt rådet fra legen, hadde jeg trolig havnet i et smertehelvete livet ut, sa Monsen til NRK. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STO FRAM PÅ TV: Lørdag fortalte Lars Monsen at han ble alvorlig sjuk på programmet «Lindmo» på NRK. - Jeg fulgte magefølelsen og det redda livet mitt. Hvis jeg hadde fulgt rådet fra legen, hadde jeg trolig havnet i et smertehelvete livet ut, sa Monsen til NRK. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

«Utifra denne gjengivelsen er det lite som tyder på at Lars Monsen har borreliose», twitret han og lenket til Monsens blogg.

- Farlig behandling På twitter, under navnet @Epidemino, har Aavitsland omtalt klinikken Monsen går til som «farlig». Han har stilt seg kritisk til praksisen med å sende blodprøver og påvise borrelia i Ausburg i Tyskland, samt den lange antibiotikabehandlingen pasientene får.

Ifølge Helsedirektoratet skal maksimalt fire uker antibiotika ta knekken på alle borreliabakterier i kroppen.

«Hvis eneste grunnlaget for Lars Monsens diagnose er Augsburg-testene som ingen lands myndigheter godkjenner, har han trolig ikke borreliose», twitret Aavitsland.

Ingen kommentar Lars Monsen har ikke besvart Dagbladets henvendelse. Han har fått antibiotika i fire måneder, og sa til NRK at det har reddet livet hans.

På twitter skriver Aavitsland at ingen vet hvorfor Monsen har blitt friskere.

- Hvordan kan du som overlege mene noe om andres diagnose uten å sjøl ha undersøkt pasienten?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Aavitsland, som ikke ønsker å utdype sine tweets til Dagbladet.

Ingen behandlingstilbud I november 2009 leverte en norsk arbeidsgruppe, nedsatt av Helsedirektoratet, en rapport kalt «Diagnostikk og behandling av Lyme Borreliose».

TWITRER:  På twitter uttaler overlege og tidligere smittevernekspert ved Folkehelseinstitutt, Preben Aavitsland, at han ikke mener at Lars Monsen har borreliose. Skjermdump: Twitter
TWITRER: På twitter uttaler overlege og tidligere smittevernekspert ved Folkehelseinstitutt, Preben Aavitsland, at han ikke mener at Lars Monsen har borreliose. Skjermdump: Twitter Vis mer

Der står det at det ikke finnes noen test som med sikkerhet kan avklare om man er frisk etter gjennomgått antibiotikabehandling.

Divisjonsdirektør Cecilie Daae i Helsedirektoratet sier til Dagbladet det ikke finnes dokumentasjon på at sammenhengende antibiotikakur utover 4 uker har effekt:

- Derfor kan vi heller ikke gi noen klare anbefalinger. Det er mange sykdommer som er slik at pasienter føler seg dårlige etter gjennomgått behandling. Det eneste vi vet er at legen har få muligheter igjen når pasientene ikke blir friske.

- Farlig for pasienten Også nevrospesialist ved Sørlandet sykehus, Unn Ljøstad, som har forsket på borrelia, er kritisk til den type behandling som Lars Monsen fikk.

- Langtidsbehandling med antibiotika kan være farlig for den enkelte pasient fordi de kan få alvorlige bivirkninger. I tillegg er behandlingen farlig for samfunnet fordi det fører til høyere forekomst av antibiotikaresistente bakterier, sier hun.

REAGERER:  Martin Schanche, tidligere norsk motorsportsutøver, har sjøl blitt sjuk med borrelia. Han mener helsemyndighetene ikke kan være så bastante på hva slags behandling som ikke hjelper mot borrelia. Om smertene Lars Monsen beskriver sier Schanche følgende: 
- Jeg har heller ikke vært en svekling, jeg jobbet i 53 år, ofte 15 timer om dagen. Men jeg var nødt til å bøye meg da jeg fikk borrelia.Foto: Agnete Brun / Dagbladet
REAGERER: Martin Schanche, tidligere norsk motorsportsutøver, har sjøl blitt sjuk med borrelia. Han mener helsemyndighetene ikke kan være så bastante på hva slags behandling som ikke hjelper mot borrelia. Om smertene Lars Monsen beskriver sier Schanche følgende: - Jeg har heller ikke vært en svekling, jeg jobbet i 53 år, ofte 15 timer om dagen. Men jeg var nødt til å bøye meg da jeg fikk borrelia.Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Laboratorieprøvene som brukes i Augsburg er ifølge Ljøstad dels de samme som blir brukt i Norge.

- De har også noen tilleggsundersøkelser som ikke er undersøkt i forskningsstudier og er veldig uspesifikke. Det vil si at de slår ut ved flere sykdommer enn borrelia - og av og til også hos friske, sier hun.

Daglig leder ved Norsk borreliose senter, Rolf Luneng, besvarte i går ikke Dagbladet henvendelser. Han fikk i mars i år en advarsel fra Helsetilsynet etter å ha behandlet en pasient som allerede var under behandling for MS i det offentlige.

- Generelt pisspreik Den tidligere rallycrosskongen Martin Schanche synes ikke noe om at overlege Preben Aavitslands tvitrer om Lars Monsen. - Hvordan kan helsemyndighetene være 103 prosent sikre på at antibiotika over tid ikke virker? Jeg tror det er «GPP» — generelt pisspreik, sier han.

Schanche har sjøl vært borreliasjuk etter flåttbitt to ganger, og mener at fire uker med antibiotika ikke får alle pasienter friske — som Lars Monsen.

- Trengs mer forskning - Jeg er enig at det trengs mer forskning, men det er uansett fryktelig toskete å si at antibiotika ikke hjelper, sier Schanche til Dagbladet.

KRITISK:Overlege og tidligere smittevernekspert ved Folkehelseinstitutt, Preben Aavitsland, ønsker ikke å utdype sine tweets over Dagbladet. Han har lenge vært svært skeptisk til Norsk  borreliose senter i Oslo - som han mener utfører en «farlig» pasientbehandling.  Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
KRITISK:Overlege og tidligere smittevernekspert ved Folkehelseinstitutt, Preben Aavitsland, ønsker ikke å utdype sine tweets over Dagbladet. Han har lenge vært svært skeptisk til Norsk borreliose senter i Oslo - som han mener utfører en «farlig» pasientbehandling. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Sjøl fikk han påvist borrelia i det offentlig og ble han behandlet med opp mot 12 dager antibiotikakur da han ble sjuk for tre år siden.

- Jeg var bare tom for drivstoff. All arbeidslyst og balanseevnen forsvant. Det var som å ta fylleskritt bakover. Jeg vet ikke om jeg er helt frisk igjen ennå, sier han.
Skjønner smertene Om smertene Lars Monsen beskriver sier Schanche følgende:

- Jeg har heller ikke vært en svekling, jeg jobbet i 53 år, ofte 15 timer om dagen. Men jeg var nødt til å bøye meg da jeg fikk borrelia.