Eksperter om tiltak:

Tror ikke på lettelser

For tidlig eller på tide å lette på tiltakene? Dette tror ekspertene vil skje etter 14. januar.

FLERE RESTRIKSJONER: Skjenkestopp og antallsbegrensninger i private hjem er blant tiltakene helsemyndighetene skal vurdere før 14. januar. Illustrasjonsfoto. Foto: Cornelius Poppe / NTB
FLERE RESTRIKSJONER: Skjenkestopp og antallsbegrensninger i private hjem er blant tiltakene helsemyndighetene skal vurdere før 14. januar. Illustrasjonsfoto. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ti dager før de gjeldende nasjonale tiltakene opphører, er det fortsatt svært uklart om vi kan vente videreføring, lettelser eller innstramminger i restriksjonene.

Folkehelseinstituttet tror at de kommende ukene vil preges av en stor smittebølge. Ifølge avdelingsdirektør Line Vold er det for tidlig å si noe om hva de vil anbefale regjeringen når nye tiltak skal vurderes.

Først skal instituttets modelleringer oppdateres, og det skal lages en ny risikovurdering.

- Det jobber vi med nå, så jeg kan ikke her og nå si akkurat hva rådene blir. Vi vil ta inn all ny kunnskap og basere oss på den situasjonen vi er i når vi gir rådene, sier Vold til Dagbladet.

- Grunnlag for å åpne opp

Immunolog og vaksineforsker Gunnveig Grødeland mener det nå bør være grunnlag for å lempe på restriksjonene.

Hun leder forskningsgruppa Influensa og adaptiv immunitet ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitetet i Oslo, som den siste måneden har undersøkt omikron-varianten.

- Stadig flere blir vaksinerte. Samtidig får vi stadig mer data om at omikron gir mild sykdom. Det er fortsatt noen uklarheter, men alt peker i den retning, sier Grødeland til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer