- Tror ikke på noen

KARABULAK (Dagbladet): I søla står flyktningene fra Groznyj og skuer mot kameraenes lyskastere, som fanger inn utenriksminister Knut Vollebæk, og sender et lite glimt av håp inn i deres triste tilværelse. De har mistet troen på det meste. De vet bare én ting, at når de en gang kommer hjem, så kommer de hjem til ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er glade for at noen bryr seg. Vollebæk er den første politikeren fra Vesten som har besøkt disse jagede menneskene. Og kvinnene som samler seg rundt Dagbladet, spør:

- Hvorfor har dere ikke kommet før?

- Fordi russiske myndigheter ikke har gitt tillatelse.

- Selvfølgelig, det var et dumt spørsmål, sier de og smiler.

Lite å smile av

Men ellers er det lite å smile av.

Her, som i de fleste leirer for flyktninger fra Tsjetsjenia, er kvinnene i stort flertall. Atskilt fra sine menn, som er tilbake i Tsjetsjenia for å slåss, kjemper de mot angsten for at mennene, fedrene og brødrene er døde. Og mot frykten for framtida i et Groznyj som etter alt å dømme er bombet tilbake til steinalderen når de kommer hjem.

- Vi tror ikke på noen ting lenger. Vi vet ikke om vi har noen menn å komme hjem til. Alt vi vet, er at vi ikke har noe hjem å komme hjem til, sier Roza Eldarhamova.

Hun er lærer, har tre barn, og er en helt vanlig flyktning.

- Ikke terrorister

For andre gang i sitt liv er Roza flyktning. Hun reiste fra Groznyj også under den forrige krigen, fra 1994 til 1996. Nå er hun redd for å reise hjem, enten det er russerne eller den valgte regjeringen, som har Aslan Mashkadov som sjef.

- Vi tsjetsjenere er ikke terrorister, det er våre menn som kjemper inne i Tsjetsjenia, vi kjenner da våre menn, sier Roza.

Ingen av de kvinnene Dagbladet møter, har hørt fra familien inne i Tsjetsjenia.

- Vi vet bare at krigen raser, og at det er deres menn som må trekke seg tilbake.

Roza kom hit til naborepublikken Ingusjetia for to måneder siden.

Til sammen er det 240000 flyktninger i den lille republikken, og noen tusen har vendt tilbake til de områdene russerne nå kontrollerer.

Uenige om Basajev

Her i leiren er den relativt moderate presidenten Aslan Mashkadov en helt, mens meningene om Shamil Basajev, mannen som startet angrepene som har ført til dagens blodbad, er delte.

- Vi tror alle på Mashkadov, sier Roza.

Men hun er skeptisk til Basajev.

Da bryter en eldre kvinne inn i diskusjonen.

- Basajev er en helt. Han reddet oss i 1996, og han vil gjøre det igjen, sier Mamasjo, som ikke vil oppgi sitt etternavn. Og dette er det hun sier om Russlands statsminister Vladimir Putin:

- Han har et ansikt som en nazist. Han er en kald jævel. Det er noe alle ser.

Og det er alle enige i.

Så uansett om det er tsjetsjenerne selv eller russerne som har makta i framtidas Tsjetsjenia, så vil hatet leve videre.