Tror ikke på nordmennenes epost-unnskyldning

Krypskytterne blir tiltalt om de kommer tilbake til New Zealand, sier miljøvernministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Myndighetene i New Zealand har på ingen måte tenkt å sette strek over den ulovlige jaktturen til fem unge nordmenn før jul i fjor.

Det utskjelte jaktlaget har beklaget overfor miljøvernminister Kate Wilkinson, men hun gjør det i dag klart at nordmennene vil bli tiltalt for å ha skutt fredede fugler - om de noensinne setter sine bein i landet igjen.

Målet er at det aldri skal skje, og myndighetene truer med å utstede arrestordre.

- Jeg har fått en beklagelse på epost fra de fem mennene. Jeg aksepterer at de nå angrer på det de har gjort, men unnskyldningene deres framstår ikke som troverdige, sier ministeren til Sydney Morning Herald.

Wilkinson har tidligere karakterisert nordmennene som «idioter» og jaktturen som «forferdelig», og miljøvernministeren bruker ennå sterke ord:

- Den ufølsomme respektløsheten disse mennene har vist overfor vårt dyreliv var opprørende, og newzealendere ble forståelig nok sinte da disse bildene ble offentliggjort, sier hun med henvisning til YouTube-videoen som ble vist som toppsak på nyhetssendingene i landet i april.

Nordmennene filmet seg selv mens de skjøt på fugler og dyr uten tillatelse - blant annet en wallaby, gemser,  harer, maoridue og andearten maorirustand .

Nordmennene risikerer bøter på opp mot 450 000 kroner eller ett års fengsel om de skulle bli dømt for miljøkriminaliteten.

Også norsk politi viste interesse for jaktlaget, men kom fram til at de ikke kan straffeforfølges her hjemme.

— Ulovlig jakt kan bare straffes i Norge dersom det har bidratt til å minske bestanden av den utrydningstruede arten. Disse fuglene er dessuten ikke kategorisert som utrydningstruet på Verdens naturvernunions rødliste for truede arter, sa politiadvokat Aud Slettemoen i Økokrim til NRK i april.

- RESPEKTLØST: Den newzealandske miljøvernministeren har tidligere kalt de fem nordmennene for idioter, og den rølpete youtube-videoen utløste lynsjestemning blant folk flest i landet tidligere i år.
- RESPEKTLØST: Den newzealandske miljøvernministeren har tidligere kalt de fem nordmennene for idioter, og den rølpete youtube-videoen utløste lynsjestemning blant folk flest i landet tidligere i år. Vis mer