Tror ikke på Polen-suget

Giske tror det er renta, kronekursen og usikkerheten om EØS som gir ja-sida et puff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Troen på EU som en motvekt til USA kan også ha bidratt til ja-sidens fremgang den siste tiden tror Giske. Selv er han ikke så overbevist.

- Usikkerheten om EØS vil løse seg, og en rekke EU-land støtter jo Bush. Jeg tror de fleste europeiske land vil støtte Bush når krigen begynner, sier Giske til Dagbladet.no.

Giske tror ikke utvidelsen mot øst har betydd så mye for ja-sidens framgang.

- Den er nok viktig i forhold til at mange vil ha en ny diskusjon, men jeg tror ikke den har påvirket så mange til å skifte standpunkt. Når Norge i 1994 stemte nei til tross for at både Sverige og Finland gikk inn, tror jeg ikke på noe Polen-sug, sier Giske.

Han er fortsatt overbevist nei-mann, og mener handlefrihet i økonomien, utenrikspolitikken og mangelen på demokrati i EU er de beste argumentene mot norsk medlemskap i EU:

- Vi bør beholde muligheten til å styre i retning full sysselsetting og bedre fordeling. Selv om jeg ikke er fornøyd med hvordan regjeringen bruker den handlefriheten i dag, betyr ikke det at vi bør gi den fra oss.

- Vi ser at i FN og i mange internasjonale forhandlinger taler EU mer og mer med en stemme. Utenfor EU kan Norge ha en brobyggerrolle, og vil gi oss større innflytelse enn vår størrelse skulle tilsi.

- Men EU-medlemskap vil folk flest få mindre å si. Vår innflytelse i EU vil bli veldig liten, samtidig som mange flere beslutninger vil bli tatt i Brussel, sier Giske.