Tror ikke på stemora

De sakkyndige tror ikke at den drapstiltalte stemora (24) var bevisstløs da stedatteren (3) døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): De tror også at hun har simulert andre tilfeller av bevisstløshet, mens forsvarerne og tiltalte selv er sterkt kritiske til den rapporten professorene Harald Schrader og Leif Gjerstad la fram for Trondheim tingrett i går.

Den 24 år gamle stemora har forklart at hun mistet bevisstheten i forbindelse med at hun falt i kjellertrappa, og ble liggende oppå sin tre år gamle stedatter, slik at hun døde.

- Lite sannsynlig

Schrader og Gjerstad har vurdert om det bevissthetstapet og hukommelsestapet tiltalte beskriver, kan skyldes en organisk hjerneskade, og de har kommet til at det er «meget lite sannsynlig».

Professorene gikk i retten inn på de fem årsakene til bevissthetstap de mener er mulige, ut fra det hendelsesforløpet tiltalte selv har beskrevet: Forbigående globalt hukommelsestap, hjernerystelse, besvimelse, epilepsianfall og påvirkning av medikamenter/stoffer.

Konklusjonen er at de sakkyndige mener det er meget lite sannsynlig at tiltalte har hatt noe av dette i forbindelse med at treåringen døde.

- Hva ligger i uttrykket «meget lite sannsynlig»? ville forsvarer Venil K. Thiis vite.

- Det er ingen rimelig tvil i den konklusjonen. Jeg vil ikke si det er rest av tvil eller rest av usikkerhet, svarte Schrader.

Kritiske forsvarere

Forsvarerne er kritiske til denne sakkyndige skråsikkerheten, og viser til at medisinen er under stadig utvikling, og at det er mer mellom himmel og jord enn hva vitenskapen kan bevise.

- Ja, men her er vi på en del av medisinen hvor jeg føler meg ganske overbevist om at det ikke kommer nye erkjennelser som plutselig vil forandre det hele, sier Harald Schrader.

- Feil forutsetninger

De sakkyndige har vurdert sju andre episoder der tiltalte har fortalt om bevissthetstap. De mener det er lite sannsynlig at episodene skyldes en organisk hjerneskade, og at flere av dem har innslag av overdrivelse eller simulering.

- Jeg reagerer på måten alle disse tidligere hendelsene er dissekert på, så de nesten virker usannsynlige. Det var ikke slik jeg opplevde dem, sa stemora ved rettsmøtets slutt.

Hun mener de sakkyndige legger feil forutsetninger til grunn for flere av sine vurderinger, ved å antyde at bevisstløsheten varte mye lenger enn den gjorde.

- Jeg ville helst være for meg selv og stenge verden ute. Det kan misforstås som at jeg simulerte bevisstløshet, men det gjorde jeg ikke, sa tiltalte.

SAKKYNDIGE: De sakkyndige professorene Harald Schrader (t.h.) og Leif Gjerstad finner det «meget lite sannsynlig» at den drapstiltalte stemora var bevisstløs da hennes stedatter (3) døde.<!--FOTO-->