Tror ikke på tilbakesending

Oslo (NTB): NOAS tror ikke at avtalen mellom Norge og Rest-Jugoslavia om tilbakesending av kosovo-albanere vil føre til at asylsøkere med endelig avslag blir sendt tilbake automatisk. Amnesty International og Den Norske Helsingforskomite fraråder at avtalen underskrives.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amnesty International og Den Norske Helsingforskomite har sendt et felles brev til justisminister Aud-Inger Aure der de fraråder at avtalen om tilbakesending av kosovo-albanere underskrives.

  «Det eneste fornuftige er å ikke sende noen kosovo-albanere tilbake nå» heter det i brevet.

Tror ikke det skjer

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) tror ikke at avtalen betyr automatisk tilbaksending av de som får avslag på asylsøknadene. De begrunner dette synet med erfaringer fra lignende bilaterale avtaler om gjensidig tilbaketakelse av egne statsborgere som er inngått mellom enkelte europeiske land og Jugoslavia. NOAS mener slike avtaler bekrefter forhold som bør være uproblematiske for folkeretten: Prinsippet om at en stat skal ta ansvar for sine borgere.

Tysk fiasko

Organisasjonen viser blant annet til at avtalen mellom Tyskland og Jugoslavia, som trådte i kraft i desember 1996, bare førte til at ca 800 kosovo-albanske asylsøkere ble returnert fram til august i år, mens Tyskland anmodet om tilbakesendelse av 20 000 personer. Avtalen skulle vise veien for en storstilt tilbakesendelse av kosovo-albanske asylsøkere fra flere europeiske land.

  Men NOAS frykter at avtalen mellom Norge og Rest-Jugoslavia vil skape mer frykt og usikkerhet.