Tror ikke på tvungen lønnsnemnd i dag

Partene i oljekonflikten er foreløpig ikke innkalt til møte med arbeidsministeren for å bli informert om tvungen lønnsnemnd.

MÅ FRAKTES TIL LAND: Oljearbeiderne på norsk sokkel må fraktes til land hvis det iverksettes full lock-out fra oljeselskapene ved midnatt. Foto: Aleksander Nordahl/Dagbladet
MÅ FRAKTES TIL LAND: Oljearbeiderne på norsk sokkel må fraktes til land hvis det iverksettes full lock-out fra oljeselskapene ved midnatt. Foto: Aleksander Nordahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): - Jeg har ingen tro på at det blir tvungen lønnsnemnd i dag. Arbeidsgiverne har varslet lock-out på sokkelen fra midnatt. Det må de ta ansvar for, sier leder Leif Sande i Industri Energi til Dagbladet.

Arbeidstakerorganisasjonene Industri Energi, Safe og Lederne har forsøkt å få til en avtale med OLF om opprettelse av et fond som vil sikre de arbeidstakerne som ønsker å gå av ved fyllte 62 år. I Statoil og Shell er de sikret gjeldende pensjonsbestemmelser i tre år til, men en tilsvarende avtale er allerede fjernet for ansatte i mange andre selskaper.

250 millioner i fond - Vi har i dag vel 250 millioner kroner inne i et fond som har erstattet en tidligere avtale om «loss of licence». Den skulle ivareta de som mistet arbeidstillatelsen på sokkelen. Da betalte selskapene inn til forsikringsselskapene, men ordningen ble dyr, og vi fant en ny måte å gjøre dette på, forklarer Leif Sande.

Arbeidsgiverne har betalt inn et fast beløp for hver ansatt. På den måten er det bygd opp et fond som forvaltes av de tre fagforbundene.

- Vi har ønsket at arbeidsgiverne skulle betale inn mer til fondet, men det kravet har vi trukket. Med den nye ordningen som tillater ansatte å ta ut pensjon fra 62 år og samtidig fortsette å jobbe, så mener vi at flere vil velge å bli i jobb. Derfor skal dette fondet være tilstrekkelig til å dekke opp behovet vi har for å sikre de som vil pensjonere seg helt når de blir 62 år, sier Sande.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer