Tror ikke på velferdssamfunnet

I løpet av de siste ti årene har verken helsevesenet eller eldreomsorgen blitt bedre. Det mener et stort flertall av det norske folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tredjedel av de spurte i en landsomfattende undersøkelse for LO mener tvert imot at tilbudene er blitt dårligere.

Over halvparten av befolkningen tror de eldre føler mindre trygghet i dag enn for ti år siden for at de skal få den pleie de har behov for.

- Undersøkelsen viser at folk ikke lenger har tillit til at offentlig sektor vil sikre velferden. Dette er et skudd i foten for det offentlige velferdssystemet og et alvorlig signal, sier informasjonssjef i LO, Øyvind T. Hansen, til Dagbladet.

Mens «helse og eldre» har stått øverst på prioriteringslisten hos enhvert politisk parti de seinere årene, har velgerne åpenbart ikke sett de store resultatene.
På spørsmålene om eldreomsorg, helsevesen og trygghet for framtidige pleie- og omsorgstilbud er det gjennomgående flere som mener utviklingen har gått til det verre enn som mener det har skjedd forbedringer.

De fleste mener det har skjedd lite eller ingenting med helsevesen og eldreomsorg.

Eldreomsorg

Tilliten til eldreomsorgen er enda svakere. I alt 64 prosent mener eldreomsorgen har stått stille eller blitt dårligere de siste ti årene.
På spørsmål om hvordan folk tror dagens eldre opplever situasjonen, svarer hele 53 prosent at de tror de eldre føler mindre trygghet i dag enn for ti år siden for at de får den pleie og omsorg de trenger.

Det er aldersgruppen 45-59 som er mest negativ også her: 61 prosent tror de eldre stoler mindre på eldreomsorgen i dag enn tidligere.

Advarsel

- Tallene viser at folk er i tvil om velferdsordningene gir de tilbudene folk trenger. De har forventninger til offentlig sektor, men føler stor usikkerhet og utrygghet for om tilbudene vil være der når de trenger dem. Dette er en advarsel til dem som mener offentlig sektor er stor nok og vil bygge den ned, for eksempel Næringslivets Hovedorganisasjon. Undersøkelsen understreker behovet for en debatt om de offentlige velferdsordningene, sier informasjonssjef Øyvind T. Hansen i LO.

Han advarer politikere mot å bruke kommunesektoren som salderingspost i budsjettkampene.
Og LO legger i 1999 opp til en omfattende debatt om de offentlige velferdsordningene.

- Hvis man kjører offentlig sektor ned, ligger privatiseringen der rundt neste sving. De politikere som er ute etter å bygge ned offentlig sektor, vil sørge for at kommunene ikke får nok penger til å gjøre de er pålagt av Stortinget. Slik mister folk tilliten, og de som vil privatisere, får vann på mølla. Undersøkelsen understreker behovet for en grundig drøfting av offentlig sektor framover, sier Hansen.