- Tror ikke Poppe ble rent i senk

KOSTER (Dagbladet): - Jeg har liten tro på at nordmannen Dag Poppe er rent i senk av en større båt, sier pensjonert losformann og fisker Stig Holm (73).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensken Stig Holm kjenner forholdene i Skagerrak godt. I 30 år drev han fiske i Skagerrak, Nordsjøen og langs norskekysten til Haugesund. De siste 18 åra før han ble pensjonist var han formann på Kustverkets losstasjon på Koster.

Manøvrerte rart

Holm så «Mytilus II» da Dag Poppe ankom Strömstad: - Jeg lå vest av skjæret Drammen da den store seilbåten kom innover for motor og med forseil oppe. Båten hadde kurs rett imot meg. Etter hvert ble jeg urolig for at den skulle kjøre på meg eller grunnstøte. Båten passerte så nær at jeg tydelig så mannen som sto bak roret.

- Jeg likte ikke navigeringen. Det gikk i sikksakk.

21. oktober observerte sønnen hans, Mads, at nordmannen var på vei ut fra Strömstad.

- Han valgte en merkelig rute, konstaterer sjøulken.

Neppe havarert

Holm har fundert mye på Poppes skjebne: - Det er merkelig at en så stor båt bare blir sporløst borte. Man burde funnet noe eller sett noe hvis han har havarert. Jeg tviler rg på at en så stor båt kan ha kullseilt, selv om han hadde oppe for mye seil i den kraftige vinden, sier han.

- Han burde ha klart å gi beskjed hvis han hadde grunnstøtt eller fikk andre problemer. Uansett burde det blitt funnet vrakrester.

- Hvis en lastebåt har kjørt ham i senk, ville noe blitt kjent etter hvert. Det er jo ikke bare én mann om bord på disse båtene. Jeg har vanskelig for å tro at det har skjedd. En kollisjon med en så stor seilbåt ville man uansett ha merket, tror Holm.

Vraksamling

I vinter har folk saumfart store deler av svenskekysten på leting etter vrakgods.

Halvannen uke etter at «Mytilus II» forsvant, mistet en tysk lastebåt dekkslasten med bygningsmaterialer. Folk samlet planker i stort monn. Men ingen fant noe som kunne stamme fra en forlist havseiler.

- Nei, jeg har ingen gode ideer om hva som har skjedd. Fraværet av vrakgods gjør det hele mystisk, sier Stig Holm.