Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror ikke Solberg ofrer Listhaug: - Da blir Frp helt umulig å ha med å gjøre

Dersom KrF stemmer for mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug, kan det være over og ut for regjeringen, sier valgforsker.

PÅ DET FJERDE SKAL DET SKJE: Sylvi Listhaug gikk opp på talerstolen fire ganger for å unnskylde seg for Facebook-innlegget sitt under debatten på Stortinget. Video: Stortinget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ble det klart at Arbeiderpartiet vil gjøre som SV og Miljøpartiet de Grønne, og stemme for mistillitsforslaget som Rødt har fremmet mot Sylvi Listhaug.

MISTILLITSFORSLAG: KrF og Senterpartiet har ennå ikke bestemt seg for om de vil stille seg bak Rødts mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug. Skulle de stille seg bak det, må Erna Solberg enten ofre Listhaug eller regjeringsprosjektet, mener valgforsker. Foto: Hans Arne Vedlog
MISTILLITSFORSLAG: KrF og Senterpartiet har ennå ikke bestemt seg for om de vil stille seg bak Rødts mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug. Skulle de stille seg bak det, må Erna Solberg enten ofre Listhaug eller regjeringsprosjektet, mener valgforsker. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Justisminister Listhaug ba torsdag om unnskyldning overfor Stortinget for den omstridte Facebook-posten hun publiserte forrige fredag, men det var altså ikke godt nok for Arbeiderpartiet etter at Frp-statsråden hadde vært på talerstolen hele fire ganger.

Dermed ligger Sylvi Listhaugs skjebne i stor grad i KrFs hender, selv om heller ikke Senterpartiet har konkludert i saken ennå.

KrF foretrekker borgerlig

Dersom KrF og Senterpartiet stemmer for mistillitsforslaget, da må Sylvi Listhaug gå, sier valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger til Dagbladet.

- Men det er ikke uvanlig at regjeringen da stiller seg bak sin minister, og går sammen med den. Men det er ikke noe parlamentarisk krav, sier Tuastad.

Så er det store spørsmålet: Hva gjør KrF?

- Det som taler mot at de støtter mistillitsforslaget er at KrF fortrekker en borgerlig regjering framfor en sosialistisk regjering. Og det kommer for tidlig for dem å være støtteparti for venstresiden, sier Tuastad.

Han mener at dersom statsministeren stiller kabinettsspørsmål i Listhaug-saken, så kan KrF komme til å nøye seg med den sterke kritikken Stortinget vedtok torsdag kveld.

- Hvis det er signaler på at regjeringen ikke går, så kan de støtte mistillitsforslaget.

- Populistisk griseri

Han peker likevel på at det er noe med saken i seg selv, og de beskyldningene som Frp har kommet med mot KrF tidligere, som kan spille inn. I 2013 gikk Frp's Per Sandberg til frontalangrep på KrF, og beskyldte dem for å være ansvarlige for rekrutteringen av fremmedkrigere, et utspill Sandberg seinere beklaget.

- Populistisk griseri har KrF erfart selv, og KrF står for anstendighet. Det kan tilsi at Hareide, som er en av de mest erfarne og dyktigste parlamentarikerne, sier at dette er langt forbi det som er akseptabelt. Og at han framstår som feig hvis han ikke stemmer for, sier Tuastad.

Senterpartiet har heller ikke bestemt seg, men Tuastad mener det ville «framstå som underlig» dersom de ikke stilte seg bak mistilliten.

- Og det bare fordi det vil, siden de er på den siden de er i politikken, framstå som unaturlig og ustrategisk hvis de ikke gjør det, sier valgforskeren.

Spørsmålet er hvorvidt Erna Solberg kan løse den gordiske knuten på egen hånd.

- Hun kan kanskje snakke med Hareide. Når du leser biografier så blir du slått av at, selv på et så profesjonelt nivå, så har det menneskelige noe å si. Erna Solberg har jo et ganske godt rykte på seg som en folk stoler på og snakker godt med. Inntrykket er at hun og Hareide snakker godt sammen.

- Solberg stiller seg bak Listhaug

Skulle det gå så langt at både Senterpartiet og KrF stemmer for mistillitsforslaget, så kan altså Erna Solberg ofre Sylvi Listhaug og bli sittende.

Men Tuastad tror Solberg vil stille seg bak Listhaug.

- Hvis Listhaug kastes, men Høyre blir sittende, så blir det helt umulig for populistfløyen i Frp. Da blir Frp helt umulig å ha med å gjøre. Da investerer Erna i en krise som kommer, sier Tuastad.

Torsdag skriver NTB at de har grunn til å tro at KrF vil stemme nei til mistillitsforslaget. Begrunnelsen for det skal delvis ha med det såkalte daddelforslaget, som ble vedtatt torsdag kveld, å gjøre.

Det slår fast at Listhaug offentlig har framsatt «uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempelse av terror i Norge».

Kritikken er den sterkeste Stortinget kan uttrykke uten å i realiteten avsette Listhaug ved å uttrykke mistillit. Men også kritikken har reell politisk betydning, mener Tuastad.

- De har tvunget Listhaug ganske langt tilbake, og har egentlig kappa litt av muligheten til Frp for å markere seg. Innvandring er den viktigste markeringssaken for Frp, sier Tuastad.

Mistillit i 1963

For å sette dette i historisk kontekst: Sist gang en regjering måtte gå etter å ha blitt felt av et mistillitsforslag var Gerhardsen-regjeringen i 1963.

Regjeringen ble felt som følge av Kings Bay-ulykken på Svalbard. De ikke-sosialistiske partiene fremmet mistillit mot regjeringen Gerhardsen, og forslaget ble vedtatt med 76 mot 74 stemmer.

Skulle Erna Solberg stille kabinettsspørsmål i forbindelse med Listhaug-saken, så må vi ikke like langt tilbake for å finne historiske eksempel. I 2000 ble Bondevik I-regjeringen felt på et kabinettsspørsmål om gasskraftutbygging.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!