Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VALG 2019

Tror ikke Sp tar Ap-bastionene

- Arbeiderpartiet er det partiet som har industripolitikk, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

TØFF KAMP: Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet, mener Trygve Slagsvold Vedum og Sp skal få det tøft i kampen om å bli større enn Ap i industrikommunene Tinn, Årdal, Sauda og Rana. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
TØFF KAMP: Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet, mener Trygve Slagsvold Vedum og Sp skal få det tøft i kampen om å bli større enn Ap i industrikommunene Tinn, Årdal, Sauda og Rana. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiet er i ferd med å vinne innpass i Ap-bastionene. I en reportasje fra Rana i Dagbladet tidligere i uka gikk det fram at Sp er i posisjon til å bli større enn storebror Ap i Tinn i Telemark og Sauda ved kommunevalget neste høst. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har håp om at det samme kan skje i Årdal og Rana.

Partisekretær Kjersti Stenseng gir ikke uttrykk for bekymring, der hun sitter på Ap-kontoret på Youngstorget og finleser Vedums uttalelser.

- Jeg kjøper ikke premisset om at Senterpartiet er i ferd med å ta over industribastionene våre. Jeg er veldig optimist, sier hun.

Eksempelet Årdal

- Arbeiderpartiet står fortsatt sterkt i våre gamle bastioner og gjorde et veldig godt valg i 2015, vårt beste på nesten tretti år. Nå er vi i en situasjon der pilene peker oppover.

- Vi har målinger på 29 prosent, fire prosentpoeng bak kommunevalget i 2017. Det jobbes godt ute i partilagene, så jeg har stor tro på et positivt resultat ved kommunevalget neste høst, sier Kjersti Stenseng.

- I de kommunene der vi styrer går det veldig bra. Årdal er et fint eksempel på det, der satsing på industriutvikling og ny teknologi skal trygge og skape nye arbeidsplasser for framtida.

Vekker alltid følelser

Kjersti Stenseng ser den store Sp-framgangen i Tinn i sammenheng med diskusjonen rundt lokalsykehuset på Rjukan og med den betente skolesammenslåingen i Rana.

- Struktursaker er alltid vanskelige. Noen ganger går Arbeiderpartiet i bresjen for det, noen ganger er det Senterpartiet som sitter med makta når skoler avvikles. Det vekker alltid følelser, engasjement og stor motstand. Men vi er helt nødt til å drive med omstilling og endring, sier Ap-sekretæren.

- Trygve Slagsvold Vedum er personlig i Rana-reportasjen og prater om kampen for å bevare hans skole på Ilseng. Min lokalskole i Nord-Fron ble nedlagt da jeg skulle begynne i 4.klasse. Jeg gikk på Brekka skule med åtte elever og syntes det var veldig fint å komme til Kvam, der vi var fire ganger så mange i klassen som vi var totalt på Brekka.

- Det samme skjedde da skolen til datteren min ble slått sammen for fem år siden i Sør-Fron, forøvrig med Sp-ordfører, hun stortrivdes i sitt nye skolemiljø. Endringer i skolestrukturen er ikke nødvendigvis negativ. Skal vi klare å leve og bo i alle små og store lokalsamfunn, så må vi endre og utvikle, sier Kjersti Stenseng.

Fikk se Ap-effekten

Svein Bogen var Arbeiderparti-ordfører i Rana i 16 år, fra 1988 til 2004. Den gamle jern- og metallarbeideren har sin klare formening om hvorfor Arbeiderpartiet mister stålgrepet om sine tidligere industribastioner.

«Vi har fått inn politikere både på sentralt hold og på kommunalt plan som har fått det for seg at de ikke skal høre på folk. De vil bare styre uten å lytte til hva folk mener. Her i Rana utviser de en arroganse ut av en annen verden», uttalte Svein Bogen til Dagbladet.

- Gjør kritikken fra den gamle Ap-kjempen inntrykk på deg?

- Svein Bogen var ordfører da den malmbaserte stålproduksjonen ble nedlagt. 10.000 gikk ut i gatene og demonstrerte. Motstanden var enorm, men med Gro i spissen fikk man se effekten av Arbeiderpartiets omstillingspolitikk.

- Jeg pleier å trekke fram Rana som et eksempel på hvordan det kan gjøres. 500 millioner kroner på bordet i omstillingspakke til utvikling av ny industri, etablering av Statens Innkrevingssentral, NRKs lisenskontor og Nasjonalbiblioteket i Rana. Næringsstrukturen er blitt mye mer mangfoldig, mener Kjersti Stenseng.

Offensiv distriktspolitikk

- Bogen sier at Ap ikke lytter, tar han feil?

- Når han sier det, tar jeg det på alvor. Arbeiderpartiets politikk skal være gjenkjennelig og et avtrykk av det som skjer ute i distrikts-Norge. Derfor har vi nå lagt fram en ny og offensiv distriktspolitikk, som nå er ute på høring i partiorganisasjonen vår. Den er spesielt offensiv på industri, verdiskaping og kompetanse.

- I alle de Ap-bastionene som er nevnt i reportasjen så vil det være avgjørende. Det er Arbeiderpartiet som har industripolitikk, og ikke minst industripolitikk for distriktene.

- Bedre enn Senterpartiet?

- Hvis du snakker om industripolitikk, så er Arbeiderpartiet det partiet som har industripolitikk.

- Kan dere vinne tilbake Tinn og Rana?

- Ja, absolutt. Sykehussaken og skolesaken er vanskelige, jeg skal ikke si hva som er riktig og galt i alle lokale tilfeller. Men det vi vet er at strukturendringer er nødvendige. Det finnes mange eksempler på at motstanden er stor underveis, men at det går veldig bra etterpå.

205 ordførere

Etter kommunevalget i 2015 fikk Arbeiderpartiet 205 ordførere, hundre flere enn Senterpartiet. Kjersti Stenseng vil ikke ut med hva som er målsettingen i 2019.

Johan Giertsen i Poll of Polls har lenge fulgt utviklingen av styrkeforholdet mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet i kommune-Norge. Han tror Sp kan puste Ap i nakken i kampen om å få flest ordførere.

Ap og Sp samarbeider i 80 av landets kommuner, opplyser partisekretæren.

- Mitt mål er å få flest mulig rødgrønne kommuner og flest mulig Arbeiderparti-ordførere, sier Kjersti Stenseng.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!