Tre personer savnet:

- Tror ikke vi har opplevd verre

Hyttenaboene er preget av at tre personer er savnet, og nå antatt omkommet, i strykene i det ville og bratte Tokagjelet. - I går var det helt vanvittig, forteller et ektepar som har hatt hytte i området i 40 år.

- FORFERDELIG: Venche og Hans Thorsvik har hatt hytte på Kvamskogen i 40 år, og er preget av det som har skjedd. - Det er helt forferdelig, sier de to. Foto: Marthe Småkasin Lien
- FORFERDELIG: Venche og Hans Thorsvik har hatt hytte på Kvamskogen i 40 år, og er preget av det som har skjedd. - Det er helt forferdelig, sier de to. Foto: Marthe Småkasin Lien Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KVAMSKOGEN (Dagbladet): - I går var det et forferdelig vær. Jeg tror ikke jeg har opplevd verre. Det var stiv kuling og regnet og alt fløy. Det er sjeldent det er så ille.

Det forteller Venche Thorsvik til Dagbladet mandag ettermiddag, rett ved stedet der tre personer søndag kveld forsøkte å krysse Langvotnevatnet på Kvamskogen i robåt.

Strekningen er ikke lang, og det er bare snakk om få meter før du er over på andre siden. Men store nedbørmengder har ført til høy vannstand og sterke strømmer i elva Langvotnevatnet munner ut i, og de tre personene ble dratt med nedover strykene.

Etter få meter strømmer vannet over en demning og videre ut i et fossefall på 15 meter. Deretter slynger elva seg nedover det ville og bratte landskapet, som også har flere fossefall.

KRYSNINGEN: Det er bare snakk om få meter fra den ene sida til den andre, på stedet der mange krysser vannet til og fra hyttefeltet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRYSNINGEN: Det er bare snakk om få meter fra den ene sida til den andre, på stedet der mange krysser vannet til og fra hyttefeltet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Helt vanvittig

Venche og ektemannen Hans Thorsvik har hatt hytte på Kvamskogen i 40 år. På grunn av de sterke strømmene mot juvet tør imidlertid ikke ekteparet å krysse vannet nært elvemunningen lenger.

- Vi har kjent at det er godt med strøm. Også når det er mindre vann enn det er nå. Så vi holder oss godt på innsida og tør ikke helt bort hit, sier Hans og peker mot stedet mange benytter til å krysse elva. Over elva på det aktuelle stedet henger det også et tau festet på begge sider.

NORHEIMSUND: Innsatsleder i vest politidistrikt, Svein Valland Laupsa, og politistasjonssjef på Norheimsund Terje Sperrevik holdt pressebrief mandag kveld den 25. oktober. Vis mer

- Det tar jo bare noen minutter, og tauet går jo der. Men i går var det helt vanvittig. Det er jo en snarvei, og det er et stykke å gå rundt. Det er helt forferdelig, sier Venche.

Begge ble svært sjokkert da de hørt hva som hadde skjedd søndag kveld, og er bekymret for at de savnede er kjentfolk i hyttenabolaget.

- Jeg tenkte bare «å herre gud». For vi kjenner jo en del folk her oppe. Dette er skikkelig ekkelt, sier Venche.

KREVENDE: - Det er krevende terreng å søke i, sier innsatsleder Svein Valland Laupsa i Vest politidistrikt mandag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KREVENDE: - Det er krevende terreng å søke i, sier innsatsleder Svein Valland Laupsa i Vest politidistrikt mandag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
MARKERT: Redningshunder har markert ved et sted nede ved Movatnet, et lite vann som elven bunner ut i før vannet renner videre ut i Hardangerfjorden. Dykkere er på vei til dette vannet for å undersøke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MARKERT: Redningshunder har markert ved et sted nede ved Movatnet, et lite vann som elven bunner ut i før vannet renner videre ut i Hardangerfjorden. Dykkere er på vei til dette vannet for å undersøke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Fortsatt håp

Ifølge politiet er det to menn og en kvinne, samt en hund, som nå har vært savnet i snart ett døgn. Samtlige er hjemmehørende på Askøy utenfor Bergen.

Mandag ble det funnet en båt nedenfor fossen der det søkes etter de tre savnede. Politiet knytter båten til hendelsen. Det er også funnet gjenstander som tilhører de savnede i nærheten av båten. Funnene ble gjort ved hjelp av drone og mannskap fra Røde Kors` Alpin redningsgruppe.

FUNN: Politiet har gjort funn av en båt nær fossen i Tokagjelet som de knytter til de tre savnede personene. Vis mer

På grunn av de krevende værforholdene var det ikke mulig å sette inn helikopter i redningsaksjonen før mandag ettermiddag. Været bød da også bare på et kort vindu. Det stupbratte juvet gjør også arbeidet vanskelig for mannskapene, som i løpet av dagen har blitt firt ned i juvet ved flere anledninger. Mannskap fra Elveredningsgruppa har også vært nede ved den strie elva.

Mandag kveld opplyser politiet at søket etter de savnede i Kvam er nedskalert til søk etter antatt omkomne.

- Det er nå lite eller ikke sannsynlig at de blir funnet i live, sier innsatsleder Svein Valland Laupsa på en pressebrif.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer