- Tror ikke vi redder verden med å forby et par kjølehjørner i private hjem

Per Arne Olsen i FrP vil bringe saken om kjølehjørner inn for Stortinget.

URIMELIG: Per Arne Olsen (Frp) synes EU-direktivet rammer så urimelig at han vil bringe saken inn for Stortinget. Foto: Fredrik Varfjell/NTB Scanpix.
URIMELIG: Per Arne Olsen (Frp) synes EU-direktivet rammer så urimelig at han vil bringe saken inn for Stortinget. Foto: Fredrik Varfjell/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regelverket krever at et kjølehjørne som er tre ganger så stort som et kjøleskap, skal bruke like mengde energi som et kjøleskap tross sin størrelse. Produsentene av kjølehjørnet føler seg urettmessig uthengt som miljøverstinger. De påpeker at man kan sette fire kjøleskap på 300 liter ved siden av hverandre, men man får ikke lov til å kjøpe ett kjølehjørne på 1200 liter.

Per Arne Olsen, 2. nestleder i Fremskrittspartiet reagerer sterkt på det stivbente EU-byråkratiet. Nå vil han forsøke å gjøre noe med det han mener er sterkt urettferdig og lite smidige regler.

På Stortinget - Jeg håper i det lengst at myndighetene selv vil forstå urimeligheten i dette, men om nødvendig vil jeg bringe dette spørsmålet inn for Stortinget, sier Per Arne Olsen til Dagbladet.

Tre norske bedrifter som har spesialisert seg på å lage kjølehjørner står nå i fare for å måtte stenge sine dører og legge ned arbeidsplasser. Fra 1. mai er Norge pålagt å gjennomføre den såkalte økodesignforskriften - EUs økodesigndirektiv som ble tatt inn i EØS-avtalen i 2008.

Økodesignforskriftens §8 krever at et kjøleskap som er mindre enn 1500 liter skal ha en energieffektivitetsindex (EEI) som er mindre enn 44. Dermed blir kjølehjørnene forbudt å selge til privatpersoner da de bruker mer energi enn vanlige kjøleskap.

Per Arne Olsen mener mener at et forbud mot kjølehjørner ikke virker etter hensikten.

- Vi har sett i andre bransjer som er kraftkrevende at man evner å bruke virkemidler som har vært med på å sikre arbeidsplasser. Det er urimelig når man får en virkning som forskjellsbehandler og dermed setter norske arbeidsplasser i fare, sier Olsen.

Han mener at slik saken fremstår nå har den både komiske og tragikomiske trekk.

«Stutumsk» - Man skal vokte seg vel for å se komikk i situasjoner som setter arbeidsplasser i fare, men jeg ser helt klart noe «Stutumsk» i denne saken. Da tenker jeg på at man kan plassere flere kjøleskap ved siden av hverandre, mens det er ulovlig med et kjølehjørne. Det er uforståelig at ikke myndighetene ser dette, sier Per Arne Olsen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt de tre norske bedrifter som produserer kjølehjørner forbud mot å omsette dem til bruk i private husholdninger.

De tre bedriftene har fått varsel om tvangsmulkter. Årsaken til forbudet er at produktene - ifølge NVE - ikke er energieffektive.

Produsentene av kjølehjørnene har anket avgjørelsen til NVE, og saken er utsatt med oppsettende virkning inntil klagene er avgjort. Det betyr at alle tre bedriftene kan selge kjølehjørnene inntil klagene er ferdig behandlet.

Daglig leder Per Kristian Ervik i Scandinavian Appliances som er et av firmaene som produserer kjølehjørner synes det er bra at saken nå havner i Stortinget.

- Det er flott at man får belyst saken politisk. Jeg er usikker på om det er for sent, men engasjementet er prisverdig, sier Ervik til Dagbladet.

FORBUDT: Nye regler forbyr salg av kjølehjørner til privatkunder. Foto: Norcool.
FORBUDT: Nye regler forbyr salg av kjølehjørner til privatkunder. Foto: Norcool. Vis mer