Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror In Amenas-bakmann står bak hotellangrep i Mali

Minst 27 mennesker skal ha blitt drept i angrepet franske myndigheter tror var ledet av mannen som sto bak angrepet mot Statoil i 2013.

DEN ENØYDE: Belmokhtar, som har mistet ett øye, er en fryktet og beryktet terrorist. Nå tror franske myndigheter at han står bak angrepet i Mali. Foto: Ap / NTB Scanpix.
DEN ENØYDE: Belmokhtar, som har mistet ett øye, er en fryktet og beryktet terrorist. Nå tror franske myndigheter at han står bak angrepet i Mali. Foto: Ap / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det endelige tallet på drepte og sårede er fredag kveld fortsatt ikke klart, men FN-kilder skal ha telt minst 27 lik i to av hotellets etasjer.

Den ytterliggående jihadistgruppen Al-Mourabitoun har tatt på seg ansvaret for terroren. Gruppen ble dannet av Mokhtar Belmokthar, den beryktede mannen bak angrepet mot Statoils anlegg i In Amenas i Algerie i 2013.

Belmokhtar er flere ganger tidligere blitt erklært død, sist gang av libyske myndigheter som hevdet han ble drept i et amerikansk luftangrep i juni.

- Han står trolig bak dette angrepet, men vi er ikke helt sikre, sier Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian sent fredag kveld.

Over sju timer etter at angrepet på luksushotellet Radisson Blu startet, erklærte sikkerhetsministeren i Mali at gisseldramaet var over.

Uavklart To av de væpnede mennene er drept, men flere gjerningsmenn hadde forskanset seg i hotellets øvre etasjer.

- Angriperne har ikke lenger gisler. De har forskanset seg i de øvre etasjene. De er alene med de maliske sikkerhetsstyrkene som prøver å presse dem ut, sier talsmann Amadou Sangho i sikkerhetsdepartementet i Mali.

Minst 170 mennesker skal ha blitt tatt som gisler inne på hotellet i sentrum av Malis hovedstad Bamako. Hvor mange som er drept i aksjonen, er imidlertid høyst uklart. Sårede ble fredag kveld brakt ut av hotellet, ifølge sikkerhetskilder.

Flere islamistgrupper Den væpnede islamistgruppen Al-Mourabitoun sier ifølge det mauritiske nyhetsbyrået Alakhbar at gruppen sammen med al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) er ansvarlig for gisselaksjonen.

FORSKANSET: Minst 27 personer antas å være drept i angrepet mot hotellet i Malis hovedstad. Her tar sikkerhetsstyrker oppstilling utenfor hotellet.  FOTO: AFP PHOTO / SEBASTIEN RIEUSSEC / NTB Scanpix.
FORSKANSET: Minst 27 personer antas å være drept i angrepet mot hotellet i Malis hovedstad. Her tar sikkerhetsstyrker oppstilling utenfor hotellet. FOTO: AFP PHOTO / SEBASTIEN RIEUSSEC / NTB Scanpix. Vis mer

AQIM-utbryteren Belmokhtar dannet Al-Mourabitoun i 2013. Gruppen har siden tatt på seg ansvaret for en rekke angrep, deriblant ett mot et hotell i Sevare i Mali i august. 17 mennesker, deriblant fem FN-ansatte, ble drept.

Angrepet er et slag i ansiktet for regjeringen i Frankrike, som har 3.500 soldater utstasjonert i Nord-Mali. Den tidligere kolonimakten rykket inn etter tuaregopprøret i 2012 som siden ble kuppet av al-Qaida-tilknyttede jihadister. Islamistene ble presset tilbake, men situasjonen er fortsatt svært ustabil.

Omringet Det var i sjutiden fredag morgen at et ukjent antall væpnede menn stormet Radisson Blu-hotellet. De avfyrte en rekke skudd, og flere av dem ropte «Allahu akbar», som betyr «Gud er størst» på arabisk.

Maliske soldater og FN-styrken MINUSMA omringet hotellet, og også amerikanske og franske spesialsoldater kom til. Maliske soldater gikk etter hvert inn i hotellet for å frigi gisler, og det hørtes skuddsalver fra bygget.

- Vi hørte skudd fra resepsjonen. Jeg turte ikke gå ut, fordi det hørtes ut som militære våpen, forteller den kjente guineanske sangeren Sékouba «Bambino» Diabate, et av gislene som ble berget etter at han hadde gjemt seg under sengen på hotellrommet.

Utlendinger Det bor ofte mange utlendinger på Radisson Blu-hotellet i Bamako, som blant annet blir brukt av internasjonale flyselskaper. Blant gislene skal det ha vært kinesere, indere, amerikanere, tyrkere og franskmenn, men det er ikke bekreftet at noen utlendinger er drept.

FN fikk i mai fikk på plass en skjør fredsavtale mellom myndighetene og tuareg-separatistene i landet, men volden mellom ulike opprørsgrupper har fortsatt, til tross for dette.

Brende fordømmer Norge bidrar til FN-styrke MINUSMA i Mali, og flere norske hjelpe- og misjonsorganisasjoner er også til stede i landet. Men ifølge norske myndigheter og organisasjonene selv er ingen av dem direkte berørt av angrepet.

- Norge fordømmer terroraksjonen på Hotel Radisson Blu i Bamako i Mali på det sterkeste. Den nylig inngåtte fredsavtalen er skjør, sier Brende i en skriftlig uttalelse fredag ettermiddag.

Han mener fredagens angrep ikke kan «ha annet mål enn å ødelegge den internasjonale innsatsen for en fredelig og demokratisk utvikling i Mali».

HJELPER GUSSEL: Islamistiske ekstremister angrep hotellet fredag morgen. Her hjelper malisisk militær et gissel med å rømme. Foto: AP Photo/Harouna Traore / NTB Scanpix.
HJELPER GUSSEL: Islamistiske ekstremister angrep hotellet fredag morgen. Her hjelper malisisk militær et gissel med å rømme. Foto: AP Photo/Harouna Traore / NTB Scanpix. Vis mer

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media