Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror In Amenas-terroristene står bak Burkina Faso-angrepene

Mokhtar Belmokthar leder terrorgruppa som står bak hotellangrepene.

 DEN ENØYDE:  Belmokhtar, som har mistet ett øye, er en fryktet og beryktet terrorist. Terrorgruppa hans har tatt på seg ansvaret for angrepene i hovedstaden i Burkina Faso. Foto: NTB Scanpix
DEN ENØYDE: Belmokhtar, som har mistet ett øye, er en fryktet og beryktet terrorist. Terrorgruppa hans har tatt på seg ansvaret for angrepene i hovedstaden i Burkina Faso. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 23 personer fra 18 ulike land ble drept i terrorangrepet i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou.

To hoteller og en kafé ble angrepet og personene inne i lokalene ble tatt som gisler av væpnede ekstremister. Angrepene begynte fredag og varte hele natta.

- 126 personer, deriblant 33 sårede, er befridd, sier innenriksminister Simon Compaore lørdag formiddag.

Fremdeles er et av hotellene under angrep, ifølge innenriksministeren.

In Amenas-terroristen Gruppa bak angrepet er den al-Qaida-alleierte gruppa Al-Mourabitoun, som ledes av Mokthar Belmokhtar.

Belmokhtar er mannen som sto bak Statoils anlegg i In Amenas i Algerie hvor 40 ansatte fra ti land ble drept, hvorav fem var norske Statoil-ansatte.

I november var det også denne terrorgruppa som stormet et luksushotell i Mali og tok gjestene som gisler. 21 mennesker ble drept. For andre gang på under to måneder har altså Belmokhtars terrorgruppe havnet i verdens søkelys.

Det har også lederen selv.

Algerisk islamist Belmokhtar ble født i Algerie, heter egentlig Khaled Abul Abbas og er også kjent under krigernavnet Laaouar, skrev NTB i november.

Helt siden 1990-tallet har han herjet i Nord-Afrika, først i hjemlandet Algerie, men senere også i Nord-Mali.

Ifølge sikkerhetskilder i flere europeiske og nordafrikanske land fikk han på begynnelsen av 1990-tallet opplæring i Afghanistan, først av mujahedingeriljaen og senere av arabere med bånd til Osama bin Laden og hans al-Qaida. Det var her han mistet det ene øyet og fikk kallenavnet «den enøyde».

Sverget troskap til IS I mai i fjor sverget al-Mourabitoun troskap til den militante islamistgruppa IS, men få uker senere hevdet libyske regjeringskilder at han var drept i et amerikansk droneangrep.

Pentagon bekreftet at det var «den enøyde» som var mål for angrepet, men kunne ikke si om han var drept.

I juni hevdet libyske islamister at han ikke var drept, men at fire andre medlemmer av en libysk ekstremistgruppe ble drept.

Belmokhtar har blitt «bekreftet død» en rekke ganger i løpet av sin karriere: «Mokhtar Belmokhtar er drept», kunngjorde en general i Tsjad med brask og bram i en TV-sending i mars 2013.

Da hadde de jevnet en terrorbase i Mali med jorda og regnet «den enøyde» blant de døde, men i mai samme år dukket Belmokhtar opp i en trusselvideo, i levende live, og tok på seg ansvaret for to nye terrorangrep.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media