Tror In Amenas-terroristene står bak Burkina Faso-angrepene

Mokhtar Belmokthar leder terrorgruppa som står bak hotellangrepene.

DEN ENØYDE:  Belmokhtar, som har mistet ett øye, er en fryktet og beryktet terrorist. Terrorgruppa hans har tatt på seg ansvaret for angrepene i hovedstaden i Burkina Faso. Foto: NTB Scanpix
DEN ENØYDE: Belmokhtar, som har mistet ett øye, er en fryktet og beryktet terrorist. Terrorgruppa hans har tatt på seg ansvaret for angrepene i hovedstaden i Burkina Faso. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Minst 23 personer fra 18 ulike land ble drept i terrorangrepet i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou.

To hoteller og en kafé ble angrepet og personene inne i lokalene ble tatt som gisler av væpnede ekstremister. Angrepene begynte fredag og varte hele natta.

- 126 personer, deriblant 33 sårede, er befridd, sier innenriksminister Simon Compaore lørdag formiddag.

Fremdeles er et av hotellene under angrep, ifølge innenriksministeren.

In Amenas-terroristen Gruppa bak angrepet er den al-Qaida-alleierte gruppa Al-Mourabitoun, som ledes av Mokthar Belmokhtar.

Belmokhtar er mannen som sto bak Statoils anlegg i In Amenas i Algerie hvor 40 ansatte fra ti land ble drept, hvorav fem var norske Statoil-ansatte.

I november var det også denne terrorgruppa som stormet et luksushotell i Mali og tok gjestene som gisler. 21 mennesker ble drept. For andre gang på under to måneder har altså Belmokhtars terrorgruppe havnet i verdens søkelys.

Det har også lederen selv.

Algerisk islamist Belmokhtar ble født i Algerie, heter egentlig Khaled Abul Abbas og er også kjent under krigernavnet Laaouar, skrev NTB i november.

Helt siden 1990-tallet har han herjet i Nord-Afrika, først i hjemlandet Algerie, men senere også i Nord-Mali.

Ifølge sikkerhetskilder i flere europeiske og nordafrikanske land fikk han på begynnelsen av 1990-tallet opplæring i Afghanistan, først av mujahedingeriljaen og senere av arabere med bånd til Osama bin Laden og hans al-Qaida. Det var her han mistet det ene øyet og fikk kallenavnet «den enøyde».

Sverget troskap til IS I mai i fjor sverget al-Mourabitoun troskap til den militante islamistgruppa IS, men få uker senere hevdet libyske regjeringskilder at han var drept i et amerikansk droneangrep.

Pentagon bekreftet at det var «den enøyde» som var mål for angrepet, men kunne ikke si om han var drept.

I juni hevdet libyske islamister at han ikke var drept, men at fire andre medlemmer av en libysk ekstremistgruppe ble drept.

Belmokhtar har blitt «bekreftet død» en rekke ganger i løpet av sin karriere: «Mokhtar Belmokhtar er drept», kunngjorde en general i Tsjad med brask og bram i en TV-sending i mars 2013.

Da hadde de jevnet en terrorbase i Mali med jorda og regnet «den enøyde» blant de døde, men i mai samme år dukket Belmokhtar opp i en trusselvideo, i levende live, og tok på seg ansvaret for to nye terrorangrep.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer