Tror Irak-okkupasjonen har økt terrorfaren

Seks av ti personer i en undersøkelse gjort i 35 land, mener krigen mot terror i Irak har gjort verden mer utrygg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den verdensomspennende undersøkelsen, gjort av BBC World Service, har 41856 personer i 35 land blitt spurt om terror, fjerningen av Saddam Hussein og dagens militære situasjon i Irak.

60% av deltakerne i undersøkelsen mener faren for terrorangrep verden rundt har økt siden 2003. Bare 12% mener det motsatte.

Feiltrinn

I 21 av landene ser flertallet på fjerningen av Saddam Hussein fra makten i 2003 som et feilsteg i kampen for å bevare verdensfreden. 

- Det er nå bekreftet. Innbyggere verden rundt mener vestlige ledere begikk en fundamental feil i krigen mot terror da de invaderte Irak, sier Doug Miller, leder av det internasjonale meningsmålingsfirmaet GlobeScan, som har foretatt undersøkelsen, til BBC.

I 20 av landene er det flertall for at koalisjonsstyrkene bør trekke seg ut av Irak umiddelbart, mens det i ni av landene er flertall for at de skal bli til situasjonen stabiliserer seg.

Landene hvor flertallet for tilbaketrekking er størst er Argentina (80%), Egypt (76%), Kina (67%) og Brasil (67%). I Amerika, Afghanistan og Australia mener nær seks av ti at styrkene bør bli, mens 56% av britene mener det samme.

Norge er ikke blant landene som har deltatt i undersøkelsen.

Irak delt 

Deltakerne har også fått spørsmål om hvorvidt Amerikanske tropper og deres allierte bør bli hvis Iraks regjering ønsker det. På dette spørsmålet er det ja-flertall i 21 av landene.

Irak er, med 74% flertall, det landet hvor flest mener at arrestasjonen av Saddam Hussein var et riktig trekk.

I spørsmålet om hvorvidt styrkene bør trekkes ut, står ja- og nei-siden helt likt, mens 53% er for at de skal bli værende, hvis landets regjering ber om det.

Undersøkelsen er foretatt mellom oktober 2005 og begynnelsen av februar i år, og har således ikke fått med seg den siste ukas ytterligere tilspissing i opptøyene mellom sjia- og sunnimuslimer og kurdere.

BBCs korrespondent Jonathan Marcus peker i sin analyse av undersøkelsen på at USAs regjering er svært avhengige av opinionens støtte, både i hjemlandet og resten av verden.

- Spesielt viser resultatene hos tre av Amerikas største allierte, Saudi Arabia, Egypt og Tyrkia, at Washington fortsatt har en stor jobb å gjøre når det gjelder verdensopinionens holdning til landet, og spredningen av demokratiske verdier i Midtøsten, skriver Marcus.

FEILTRINN: I 20 av de 35 landene undersøkelsen er gjort, mener flertallet at USA og deres allierte bør trekke ut sine styrker umiddelbart. Seks av ti mener fjerningen av Saddam Hussein har økt terrorfaren i verden.