Tror Iran forsyner opprørsstyrken med bomber

USA hevder Iran skaffer irakiske opprørsstyrker høyteknologibomber som kan ødelegge armerte stridsvogner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Høyerestående representanter for den amerikanske hæren i Bagdad hevder Iran forsyner irakiske opprørsstyrker med høykteknologibomber. Det melder BBC News.

Siden juni 2004 regner det amerikanske forsvaret med at disse bombene har drept flere enn 170 og skadet mer enn 620 amerikanske soldater.

De amerikanske representantene har kun villet gå ut med opplysningene under løfte om å beholde sin anonymitet. De påstår også at amerikanske forsvarsanalytikere tror bombene er produsert i Iran. 

- Vi antar at disse aktivitetene stammer fra myndigheter på høyt plan i Iran. Våpnene hadde unike kjennetegn som tilsier iransk produksjon, sier den ene talsmannen.

Det er imidlertid ubekreftet hvorvidt påstanden om iranske myndigheter på toppnivå er involvert, eller har kjennskap til bombene som havner i Irak, er sann.

EFP-bomber har våpenhoder spesialdesignet for å forandre på overflaten til målet som blir angrepet. Det gjør dem effektive mot tanks. EFP-våpenhoder kan trenge gjennom objekter som er mellom sju og ti ganger størrelsen på selve bomben.

BOMBER STRIDSVOGNER: Med spesielt formede stridshoder, kan irakiske opprørsstyrker angripe amerikanske stridsvogner i armert stål. Foto: Scanpix
BOMBER STRIDSVOGNER: Med spesielt formede stridshoder, kan irakiske opprørsstyrker angripe amerikanske stridsvogner i armert stål. Foto: Scanpix Vis mer