Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror Iran-krisen vil styrke IS

Militærekspert: - Veldig stor fare for å gjøre terrororganisasjonen IS til en «permanent maktfaktor» i Irak.

KAN TA SEG OPP: IS-krigere avbildet etter at de skal ha tatt en irakisk grensestasjon nord i Irak i 2014. I løpet av 2014 tok IS kontroll over store landområder både i Syria og Irak. Foto: WELAYAT SALAHUDDIN / AFP / NTB scanpix
KAN TA SEG OPP: IS-krigere avbildet etter at de skal ha tatt en irakisk grensestasjon nord i Irak i 2014. I løpet av 2014 tok IS kontroll over store landområder både i Syria og Irak. Foto: WELAYAT SALAHUDDIN / AFP / NTB scanpix Vis mer

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole peker nå på en utilsiktet virkning av krisen mellom USA og Iran: At den kan styrke deres felles fiende, terrororganisasjonen Den islamske staten (IS).

Grunnen er at Irak etter USAs angrep på den iranske generalen Qasem Soleimani har bedt internasjonale styrker om å trekke seg ut.

- Det finnes ingen annen utvei, ellers kommer vi til å bli kastet inn i en konfrontasjon, sa Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi tirsdag.

Dermed kan pågående operasjoner stoppe opp.

- Det svekker den internasjonale kampen mot de gjenværende elementene av IS i Syria og Irak, og det svekker Iraks evne til å håndtere kampen mot IS, sier Slensvik til Dagbladet.

- Veldig stor fare

Han tror ikke Irak på egen hånd er sterke nok til å holde IS i sjakk.

Brynjar Lia, professor i Midtøstenstudier ved UiO, er enig. Han forteller at de pro-iranske sjiamuslimske styrkene i Irak, og også den irakiske hæren og sikkerhetsstyrkene, er kapable til å gjøre en god del mot IS. Et slikt arbeid krever imidlertid avansert teknologi, som droner, kommunikasjons- og luftovervåking, som Irak selv ikke har i tilstrekkelig grad.

- På lang sikt vil det være skadelig for kampen mot IS dersom USA og de utenlandske styrkene trekker seg helt ut. Jeg tror ikke man vil se noen umiddelbar virkning på veldig kort sikt, men på mellomlang og lang sikt vil det skape økt handlingsrom for IS, sier Lia til Dagbladet.

ANGRIPER: Disse bildene blir nå spredt på sosiale medier. Flere, inkludert Iransk statlig TV, hevder bildene skal vise missiler på vei inn mot en amerikansk flybase. Vis mer

Også Slensvik mener en tilbaketrekking vil kunne gi IS mulighet til å bygge seg opp igjen.

- Men man må være forsiktig med å sammenlikne et styrket IS og det IS som var fram til 2015-2016, for de grunnleggende faktorene er ikke der for å komme fram til «kalifatet» igjen, sier han.

På høyden av det såkalte kalifatets makt, kontrollerte IS store landområder i Syria og Irak, deriblant den irakiske millionbyen Mosul.

Selv om Slensvik ikke tror IS (også kalt ISIL) vil nå en tilsvarende posisjon igjen, tror han den pågående konflikten mellom USA og Iran kan gjøre IS til en «permanent maktfaktor» i Irak.

- Er faren stor for det?

- Ja, faren er veldig stor for det, sier Slensvik.

VIL HA USA UT: Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi vil ha amerikanske styrker ut av landet. Foto: REUTERS / Khalid al-Mousily / NTB scanpix
VIL HA USA UT: Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi vil ha amerikanske styrker ut av landet. Foto: REUTERS / Khalid al-Mousily / NTB scanpix Vis mer

Fare for økte spenninger i Irak

Professor Lia mener også det er bekymringsfullt at motsetningene mellom de sunnidominerte-områdene og Bagdad antakelig vil øke etter en eventuell amerikansk tilbaketrekking.

- Faren her er ikke bare at bekjempelsen av IS nedprioriteres, men at spenningen mellom de sjia- og sunniarabiske partiene i Irak øker. Da kan det bli en intern konflikt som gjør at IS får større mulighet for å rekruttere blant den sunniarabiske minoriteten, sier han og legger til:

- En slik spent situasjon vil gi IS mulighet til å mobilisere. Polariseringen i Irak vil IS tjene på.

Solberg: - Ikke noe nytt

Et stort spørsmål nå, er om de internasjonale styrkene i Irak nå vil oppfylle uttalte ønsker fra ledelsen i landet om å trekke seg ut - og hvor fort dette i så fall vil skje.

- Koalisjonen har et mandat som er basert på at irakiske myndigheter ønsker at vi skal være der for å trene opp irakiske sikkerhetsstyrker til kampen mot ISIL, og det er ikke noe nytt å melde om det, sa Norges statsminister Erna Solberg til Dagbladet under NHO-konferansen onsdag.

Erna Solberg om krisa i Midtøsten. Reporter: Nicolai Eriksen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Presidenten for Iraks nordlige kurdiske region, Nechirvan Barzani, har ifølge The Guardian i en TV-sendt tale sagt at han ikke vil at Irak skal bli en slagmark og at koalisjonen trengs for å bekjempe IS.

«Vellykket» hevnangrep

Irans hevnangrep kom natt til onsdag, og var rettet mot to militærbaser i Irak med amerikanske soldater.

At Irans øverste leder Ali Khamenei har uttalt at angrepet var «vellykket», gir mange et håp om at det vil stoppe der.

Hvis dette hevnangrepet holder for interne politiske formål i Iran, tror Slensvik det også er håndterbart for USA.

- Da blir det opp til USA å velge om dette skal roe seg ned eller eskalere, sier Slensvik.

Han synes det er vanskelig å spå om hva som nå vil skje.

- Vi har en president i USA som har det med å komme med uventede utspill, så det kan hende at han kommer med et tilbud og vi kan håpe på en oppmykning igjen etter den siste eskaleringen, slik han har gjort med Nord-Korea.

- Kan stå igjen som taper

Selv om Slensvik ikke utelukker et utspill av denne typen, tror han det like gjerne kan gå i en annen retning.

- Det verste som kan skje er at vi får en voldsspiral, som eskalerer fordi begge parter føler at de må reagere, sier Slensvik.

Han tror ikke president Trump nødvendigvis vil tjene på drapet på general Soleimani natt til fredag.

- Kritikken er at det har svekket USA, hvis de blir kastet ut av Irak. De kan bli stående igjen som en taper på lang sikt.