Tror Iran-krisen vil styrke IS

Militærekspert: - Veldig stor fare for å gjøre terrororganisasjonen IS til en «permanent maktfaktor» i Irak.

KAN TA SEG OPP: IS-krigere avbildet etter at de skal ha tatt en irakisk grensestasjon nord i Irak i 2014. I løpet av 2014 tok IS kontroll over store landområder både i Syria og Irak. Foto: WELAYAT SALAHUDDIN / AFP / NTB scanpix
KAN TA SEG OPP: IS-krigere avbildet etter at de skal ha tatt en irakisk grensestasjon nord i Irak i 2014. I løpet av 2014 tok IS kontroll over store landområder både i Syria og Irak. Foto: WELAYAT SALAHUDDIN / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole peker nå på en utilsiktet virkning av krisen mellom USA og Iran: At den kan styrke deres felles fiende, terrororganisasjonen Den islamske staten (IS).

Grunnen er at Irak etter USAs angrep på den iranske generalen Qasem Soleimani har bedt internasjonale styrker om å trekke seg ut.

- Det finnes ingen annen utvei, ellers kommer vi til å bli kastet inn i en konfrontasjon, sa Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi tirsdag.

Dermed kan pågående operasjoner stoppe opp.

- Det svekker den internasjonale kampen mot de gjenværende elementene av IS i Syria og Irak, og det svekker Iraks evne til å håndtere kampen mot IS, sier Slensvik til Dagbladet.

- Veldig stor fare

Han tror ikke Irak på egen hånd er sterke nok til å holde IS i sjakk.

Brynjar Lia, professor i Midtøstenstudier ved UiO, er enig. Han forteller at de pro-iranske sjiamuslimske styrkene i Irak, og også den irakiske hæren og sikkerhetsstyrkene, er kapable til å gjøre en god del mot IS. Et slikt arbeid krever imidlertid avansert teknologi, som droner, kommunikasjons- og luftovervåking, som Irak selv ikke har i tilstrekkelig grad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.