Tror IS kan vokse etter «spøkelseslederen» Mulla Omars død

Bekreftet omkommet.

KAN TJENE: Flere eksperter mener at IS kan tjene på at Taliban-lederen mulla Omar er bekreftet død. Dette udaterte bildet, et av få som finnes av den enøyde mullaen, er offentliggjort av amerikanske myndigheter. Foto: National Counterterrorism Center / Reuters / NTB scanpix
KAN TJENE: Flere eksperter mener at IS kan tjene på at Taliban-lederen mulla Omar er bekreftet død. Dette udaterte bildet, et av få som finnes av den enøyde mullaen, er offentliggjort av amerikanske myndigheter. Foto: National Counterterrorism Center / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bekreftelsen på at mulla Omar er død kan føre til en eksistensiell krise for Taliban i Afghanistan. Samtidig blir flere av bevegelsens medlemmer fristet av Islamsk Stat (IS), mener analytikere.

Taliban har den siste tiden mistet en rekke medlemmer til ekstremistene i IS, og noen av opprørerne har uttrykt misnøye med «spøkelseslederen» mulla Mohammed Omar, som ble sett offentlig siden den amerikanskledede invasjonen fjernet Taliban fra makten i 2001.

Torsdag bekreftet gruppen at Omar er død, en opplysning som ifølge analytikere vil påvirke flere divisjoner innad i Taliban og utløse en maktkamp i den allerede sårbare bevegelsen i en tid der IS gjør gradvise innhogg i Afghanistan.

- Dette vil være afghanske Talibans største test hittil, mener Michael Kugelman, en Afghanistan-ekspert ved det Washington-baserte Woodrow Wilson-senteret.

- Mulla Omar, eller ideen om mulla Omar, var en samlende kraft for den dypt splittede organisasjonen. Bekreftelsen av hans død vil sette i gang en skitten, langvarig og sannsynligvis voldelig lederskapskrise, mener han.

Trenger sterk leder Høyt rangerte tjenestemenn opplyser til nyhetsbyråene Reuters og DPA at Talibans nestleder mulla Akhtar Mohammed Mansour er utnevnt til Omars etterfølger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.